2 500 kvadratmeter av Ingelsta shoppings tak täcks numera av solceller. De har kapacitet att generera cirka 500 kilowattimmar energi per år, vilket motsvarar omkring tio procent av köpcentrumets totala energiförbrukning.
På tisdagen klippte Reidar Svedahl och centrumchefen Joakim Ritzén invigningsbandet.
– Vi är otroligt stolta över att vår fastighetsägare Eurocommercial väljer att satsa på solceller i sina sju köpcentrum i Sverige, säger Joakim Ritzén som menar att satsningen är en viktig del i köpcentrumets hållbarhetsarbete.
Hur många dagar per år räknar ni med kunna producera energi?
– Vi räknar med att kunna producera energi i stort sett alla dagar. Även om solen inte är framme produceras energi, men med betydligt lägre effekt.
Joakim Ritzén har en app i sin telefon där han kan följa energiproduktionen. Trots att molnen skärmade av solljuset på tisdagseftermiddagen uppgick energiproduktionen till 185 kilowatt.
Reidar Svedahl, som profilerat sig som vindkraftsmotståndare, är klart mer positiv till solenergi. Han ser solceller som ett bra komplement till annan energiproduktion.
– Det här är ett sätt att använda ytan klokt som jag gillar, säger Reidar Svedahl som menar att ingen störs av solcellsanläggningen på köpcentrumets tak.
– De enda som kan ha synpunkter är fiskmåsarna, och de har inte rösträtt.
På frågan hur han ser på den energikrävande tillverkningsprocessen för solceller medger Reidar Svedahl att det finns en "ganska stor" miljöpåverkan. Samtidigt menar han att solceller har lägre miljöpåverkan än vindkraft, men högre än kärnkraft. Han syftar då på miljöpåverkan i form av koldioxidutsläpp.
Enligt Energimyndigheten tar det ungefär två till tre år för en solcellsanläggning i Sverige att producera lika mycket energi som det går åt för att tillverka, transportera och driva den.
"En solcellsanläggning har en generellt beräknad livstid på 25–30 år och bidrar till flera miljöfördelar under tiden den är i drift", skriver Energimyndigheten.
I Norrköping har bland annat det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder och en del privata fastighetsägare satsat på solcellsanläggningar. Reidar Svedahl tror att solenergi kommer att produceras på allt fler tak framöver.
– Alla som ska bygga logistikcentrum vill ha solceller på taket. Så det här blir framtidens tak, det tror jag. Hus och lokaler kommer att ha solceller framgent.