Svart statistik för näringslivet
I Norrköping skapades bara en tredjedel så många jobb som i Linköping under 2002.Men Björn Persson, näringslivsdirektör i Norrköping, ser inte detta som ett misslyckande.- Det visar ändå på en ökning av nya jobb, säger han.
Björn Persson är optimist - trots svarta siffror.
Foto:
Norrköping lyckades dock inte lika bra som grannkommunen under samma period. Endast 581 nya jobb tillkom, en tredjedel så många som i Linköping. Det innebär att 56.200 personer förvärvsarbetade i Norrköping och att ökningstakten avmattades jämfört med föregående år.
Uppgifterna från 2002 är framtagna av Statistiska Centralbyrån och har precis sammanställts av arbetsmarknadskontoret. För näringslivskontoret är siffrorna nya och de har ännu inte analyserats.
<B>Positivare i Linköping</B>
- Det bara att konstatera att Linköping, beroende på sin näringslivsstruktur haft en mer positiv utveckling under de här åren än Norrköping har haft, säger Björn Persson, näringslivsdirektör.
- Men det inte är negativt att vi fått 580 nya jobb i Norrköping. Med den struktur vi har på verksamheten har vi haft en omställningssituation som är ganska radikal de senaste tio åren, säger han.
En anledning till att Norrköping låg tidigare i nedväxlingen på arbetsmarknaden är nedgången för telecomtillverkningen, vilket också medförde följdverkningar på andra verksamheter i Norrköping. Att antalet jobb ändå ökade var inte oväntat, även om industrin var inne i en svacka, anser Jens Lotterberg, utredare i länsarbetsnämnden.
- Fortfarande rullade privat och offentlig konsumtion på rättså bra. Men det är skönt att konstatera att 2002 i ett sysselsättningsperspektiv är hyggligt stabilt, säger han.
Värst i Norrköping
Idag saknar drygt 17.000 östgötar jobb och rekordmånga är långtidsarbetslösa, och särskilt illa är det i Norrköping. Men Länsarbetsnämnden gör nu en undersökning bland företag som tyder på att industrikonjunkturen i ekonomiska siffror redan har vänt, det dröjer dock innan detta märks på arbetsmarknaden.
- Jag är ganska optimistisk, det som gått lite snett under de senaste två åren börjar krypa i rätt riktning. Men det kommer att ta ett tag innan det syns på arbetsmarknaden. I bästa fall kan en ljusning på arbetsmarknaden märkas redan till hösten, men definitivt under 2005. Men då släpar obalansen i den offentliga ekonomin kvar. Konjunkturcyklerna går lite i otakt med varandra, vilket inte är ovanligt, säger han.
Vad som var utmärkande för de goda tillväxtåren 1999, 2000, 2001 var däremot att både offentlig ekonomi och industrikonjunkturen var stark.
- Det var inte förrän i höstas som den offentliga sektorn började skrida till verket. De släpar efter, på grund av att de är beroende av skattekraft från den privata sektorn. Effekterna av neddragningarna blev mer begränsade än väntat, säger Jens Lotterberg.
- Men det är illa nog att kommuner och landsting är försiktiga med nyrekryteringar. Det innebär att det inom en stor del av arbetsmarknaden är dålig tillgång på nya jobb, fortsätter han.
På Näringslivskontoret för man fram siffror som visar att nyföretagandet ökat med 3,6 procent i länet, mellan 2002 och 2003. Länet kom på en femteplats i landet.
- Vi har anledning att tro att vi i Norrköping har en bättre siffra än vad länet visar och det ska bli väldigt spännande att se var vi slutar. Vi är optimistiska om vårt läge beträffande nyföretagandet, säger Björn Persson.
Men enligt Jens Lotterberg är dock inte dessa siffror enbart positiva:
- Det kan vara litet lurigt. Det är inte säkert att det är en indikator på att det är något bra. Om det är riktigt bra tider tar folk anställning istället. Men är det dåliga tider måste man göra något själv för sin försörjning, säger han.
Ny policy
Mitt i eländet på arbetsmarknaden ser Björn Persson ändå positivt på arbetsmarknaden. Folkbladet har tidigare berättat om näringslivskontorets förhoppningar om att skapa över tusen nya jobb genom nyetableringar inom de närmaste två-tre åren. På torsdag väntas kf fatta beslut om kommunens detaljhandelspolicy.
- Vi ser ytterligare en utvecklingspotential inom handeln, i synnerhet av Ingelsta som externhandelscentrum. Med ett policybeslut kommer vi på sikt kunna öppna dörrarna för alla de intressenter, för de är ganska många, som vill komma till Norrköping, säger Björn Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!