Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt ställa ut Vilks efter attentat

Konstnären Åke Bjurhamn, 69, god vän med Lars Vilks, har ställt ut hans verk genom åren. Han skulle inte våga göra det i dag.

Bevakad. Lars Vilks då, på utställningen "Gaston Zucca Legacy" på Galleri Kronan. I helgen riktades ett terrorattentat mot ett möte där han skulle tala i Köpenhamn.

Bevakad. Lars Vilks då, på utställningen "Gaston Zucca Legacy" på Galleri Kronan. I helgen riktades ett terrorattentat mot ett möte där han skulle tala i Köpenhamn.

Foto: Henrik Witt

NORRKÖPING2015-02-17 07:00

I helgen riktades ett terrorattentat mot en debatt om konst och yttrandefrihet, där Lars Vilks medverkade, i Köpenhamn.

2010 var Åke Bjurhamn curator för en utställning med Vilks, under hans alias Gaston Zucca, på Galleri Kronan i Norrköping. Ett stort antal poliser fanns på plats med tanke på att Lars Vilks är hotad till livet efter publiceringen av Muhammed som rondellhund.

Att Vilks skulle vara på Kronan smög arrangörerna med, och angav till och med fel tidpunkt när en man med långt skägg frågade hur dags den kontroversielle konstnären skulle komma dit.

– Skälet till att vi var så försiktiga var det att man kunde ju inte riskera ett attentat inne i ett galleri, säger Åke Bjurhamn.

Vernissagen kunde genomföras utan några som helst störningar.

– Jag känner Vilks väldigt väl, vi hade pratat mycket om det och det undanröjde mycket att ligga lågt. Vilks bodde hemma hos mig, det kände jag inte som det minsta bekymmersamt.

– Den utställningen var ett sätt för mig att visa på Lars Vilks andra sida, inte bara rondellhundsmannen, utan mannen med Nimis, och mannen med Gaston Zucca. Det var ett av hans alias när han var yngre.

Nimis är Vilks konstruktion av drivved i Kullabergs naturreservat i Skåne.

Åke Bjurhamn är god vän med Lars Vilks sedan början av 1980-talet. Vilks ställde upp för Bjurhamn när denne gjorde sitt omdiskuterade landartverk Painted Stones, som handlade om att måla stenar i ett naturområde i Linköping.

Hur har du reagerat på det som hände i Köpenhamn?

– Jag blir inte förvånad. Det har uppenbarligen blommat upp nu, ett önskemål om att få göra sådana här attentat. Det i Paris var inte det första och i Köpenhamn inte det sista heller.

– Min inställning är den att det är inte Lars Vilks och hans rondellhund som man är så arg på, utan man tar det mer som en förevändning. Jag tror att hela den här problematiken ligger mycket, mycket djupare.

Skulle du våga ställa ut Vilks igen?

– Nej. Det skulle jag inte göra. Var skulle jag göra det? Kronan kan inte stå för tillräckligt mycket säkerhet. Det skulle jag bedöma i dag, säger Åke Bjurhamn.

Bjurhamn har ännu inte haft någon kontakt med Vilks efter Köpenhamn.

– Jag anar att han har fullt upp. Jag brukar skicka något mejl i de här sammanhangen. Det ska jag göra. Jag skrev på min Facebook-sida att jag tyckte att det var väldigt sorgligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om