Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svart måndag för ABF

Det blev en svart måndag för ABF Norrköping. Ombudsmannen Roger Källs lämnade in konkursansökan till tingsrätten.
- Det är ofrånkomligt, jag och ordförande Louise Malmström fattade beslutet med styrelsen i fredags, nu vet vi att det var det enda rätta. Men visst är det tungt, vi hade kommit långt i vårt arbete att spara, säger han.
Förhoppningen är att konkursen blir så liten som möjligt och att cirkelverksamheten ska kunna gå vidare.

Kvarnen i Västgötebacken, centrum för ABF:s verksamhet.

Kvarnen i Västgötebacken, centrum för ABF:s verksamhet.

Foto:

Norrköping2004-11-16 06:00
Förra veckan kom nyheten att ABF är konkursmässigt. Skälen är minskade statsanslag på grund av färre studietimmar, färre uppdrag från ESF, Europeiska Socialfonden, än beräknat samt att den numera nedlagda konstskolan gick back under flera år.

Intensivt sparande
Sedan februari då Roger Källs fick jobbet som ombudsman och april i år då Louise Malmström fick ordförandeuppdraget, har sparandet varit intensivt med många förhandlingar om tjänster och hyror. Lokaler finns på många håll, distriktet omfattar ju också Valdemarsvik och Söderköping.
Av 40 anställda vid ingången av 2004 skulle drygt halva styrkan bort. Många har sex månaders uppsägningstid men till april 2005 skulle 18 anställda finnas kvar, elva tillsvidareanställda och sju på projekt. Till det kommer runt 300 cirkelledare där ungefär hälften har arvode för sina timmar, resten har arbetat ideellt.
ABFs verksamhet handlar till 50 procent om arbetsmarknadsprojekt där arbetslösa på olika sätt har fått kompetensutveckling, något som arbetsförmedlingen har betalat. Det har handlat om riktad utbildning för vissa arbetsuppgifter. Det har berört 150 personer.

13 000 deltagare
47 procent av omsättningen har varit studiecirkelverksamhet där de olika medlemsorganisationerna, ungefär 80 stycken, från PRO, fack och s-föreningar till olika handikappförbund, har betalat vissa delar medan ABF har ställt upp med lokaler, material och ledare. En del av detta har varit "öppna torget" som betyder kurser för allmänheten, från hantverk och språk till jägarexamen.
Allt som allt har det berört 13.000 deltagare på ett år och för sådana studier har utgått statsbidrag.
Där är ett av problemen när det behövs snabba åtgärder. De statliga pengarna kommer nämligen inte förrän två år efteråt när administrationen har arbetat färdigt. Uppdragen via ESF ger i jämförelse snabbare pengar, så när de minskar blir det också mycket kännbart.

50 000 personer
ABFs tredje ben, ungefär fem procent, är kulturen där man räknar med ett deltagande på 50.000 personer på ett år, det handlar om föreläsningar, men också arrangemang där ABF mycket ofta är partner, en del i ett samarbete. Som exempel musikföreningen Crescendo och många av museernas utåtriktade verksamhet.
- Det här året har alltså varit omvälvande, säger Roger Källs. Vi har gått igenom allt, förhandlat och rationaliserat, och har en modern och flexibel organisation idag. Men det skedde för sent.
Under måndagen hade de ansvariga ett möte med banken och därefter möte med advokaten Rune Brännström som de önskar som konkursförvaltare.
- Nu ligger ansökan i brevlådan, pustar Roger Källs.
På frågan om eventuellt stöd från riksorganisationen svarar han:
- Om jag säger så här. Av landets 187 ABF-avdelningar är det minst hundra som har ekonomiska problem.
ABF har en årlig omsättning på drygt 30 miljoner. Det gäller både ideella föreningen ABF Norrköping och bolaget, Kvarn AB. Årets siffror ligger på 23 miljoner och det har inte funnits medel till löner den här månaden. Nu ligger framtiden hos konkursförvaltaren.


<span class=Rub1>"Det är för sorgligt"

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Först var det Folkets hus sen Folkets park och nu ABF. Det är för sorgligt!
Alla på Seniordansen på Kvarnen visste precis varför Folkbladet kom och störde igår.</B>

Inga-Lill Thorell och Elsa Nilsson är deltagare i kursen för internationell seniordans. De är riktigt upprörda.
- Vad tänker dom på, säger Inga-Lill. Det här måste ju gå att ordna.
- Det här är bättre än gymnastik, säger Elsa. Jag har haft ont i ryggen men det är mycket bättre sedan jag började dansa. Så är det så skönt att få röra sig rytmiskt och så är det viktigt att man rör vid varandra.
"Fröken" är Marie Bengtsson och hon leder sådär 50 personer i veckan. Hon kör igång Lottas bugg och alla vet precis hur det ska gå till.
- Visst är det nyttigt att dansa men det är också en väldigt bra social verksamhet det här, säger hon. Och det finns inte så många lokaler för pensionärerna att vara i. Vi behöver Kvarnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om