Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt att kombinera arbete och familj

NORRKÖPING
Det är oerhört svårt för att kombinera jobb och familj. Med de orden ger sig TCO in i årets valdebatt. I går presenterades en undersökning om hur det ser ut i landets kommuner vad gäller jämställdhet, ohälsa, barnomsorg och personaltäthet i skola och omsorg. Norrköping är en ganska medelmåttig kommun när det gäller dessa ämnen.

Norrköping2002-08-22 00:00
TCO vill uppmärksamma alla politiker på barnfamiljernas situation som är allt annat än perfekt. Genom att lyfta fram sådant som ohälsotal, siffror på jämställdhet, pappadagar och hur det står till inom barnomsorgen hoppas TCO på en debatt inför årets val.
I rapporten går det för Östergötlands del att se att jämställdheten i länet är bäst i Vadstena och Linköping men sämst i Ödeshög och Boxholm. Norrköping utmärker sig varken åt ena eller andra hållet.
När det gäller hur många barn som fanns inom barnomsorgen i Norrköping under 2001 var den siffran 79 procent. Vadstena ligger högst med sina 81 procent medan Ydre har det lägsta antalet barn inom barnomsorg i länet, nämligen 64 procent.
Andelen barn som har plats på fritidshem är högst i länet i Norrköping. Däremot återfinns Norrköping bland bottenplaceringarn när det handlar om fritidshem för barn i åldrarna 10-12 år.

<b>Mer pappaledighet</b>
Personaltätheten på fritidshemmen är inte så hög i kommunen. Det går i genomsnitt 6 barn per årsarbetare inom den kommunala förskolan. Ett genomsnitt på länet är 5,3 barn per årsarbetare.
Däremot hamnar kommunen på tredje plats när det handlar om lärartätheten i grundskolan.
Papporna i Östergötland tar ut något mer föräldraledighet än riksgenomsnittet, men variationen mellan olika kommuner är stor.
Den största variationen i länet finns när det gäller storleken på barngrupper inom förskolan. Andelen grupper med 18 barn eller fler är 0 i Ydre och 100 procent i Ödeshög. I Norrköping är siffran 75 procent.
- Alla dessa siffror visar att alldeles för många har svårt att få yrkesarbete och familjeansvar att gå ihop, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar.
- Förbättringar i föräldraförsäkring, förskola och arbetsrättsregler är nödvändiga för att livspusslandet ska gå ihop för mammor och pappor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!