Svårt att kombinera arbete och familj
NORRKÖPINGDet är oerhört svårt för att kombinera jobb och familj. Med de orden ger sig TCO in i årets valdebatt. I går presenterades en undersökning om hur det ser ut i landets kommuner vad gäller jämställdhet, ohälsa, barnomsorg och personaltäthet i skola och omsorg. Norrköping är en ganska medelmåttig kommun när det gäller dessa ämnen.
I rapporten går det för Östergötlands del att se att jämställdheten i länet är bäst i Vadstena och Linköping men sämst i Ödeshög och Boxholm. Norrköping utmärker sig varken åt ena eller andra hållet.
När det gäller hur många barn som fanns inom barnomsorgen i Norrköping under 2001 var den siffran 79 procent. Vadstena ligger högst med sina 81 procent medan Ydre har det lägsta antalet barn inom barnomsorg i länet, nämligen 64 procent.
Andelen barn som har plats på fritidshem är högst i länet i Norrköping. Däremot återfinns Norrköping bland bottenplaceringarn när det handlar om fritidshem för barn i åldrarna 10-12 år.
<b>Mer pappaledighet</b>
Personaltätheten på fritidshemmen är inte så hög i kommunen. Det går i genomsnitt 6 barn per årsarbetare inom den kommunala förskolan. Ett genomsnitt på länet är 5,3 barn per årsarbetare.
Däremot hamnar kommunen på tredje plats när det handlar om lärartätheten i grundskolan.
Papporna i Östergötland tar ut något mer föräldraledighet än riksgenomsnittet, men variationen mellan olika kommuner är stor.
Den största variationen i länet finns när det gäller storleken på barngrupper inom förskolan. Andelen grupper med 18 barn eller fler är 0 i Ydre och 100 procent i Ödeshög. I Norrköping är siffran 75 procent.
- Alla dessa siffror visar att alldeles för många har svårt att få yrkesarbete och familjeansvar att gå ihop, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar.
- Förbättringar i föräldraförsäkring, förskola och arbetsrättsregler är nödvändiga för att livspusslandet ska gå ihop för mammor och pappor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!