Svårt att ge goda råd till alla aktiesparare
NORRKÖPINGStockholmsbörsen har fallit kraftigt den senaste tiden och närmar sig bottennoteringarna från den depressionen i början av 1930-talet. Till och med experterna är ställda. - Det är svårt att ge aktiespararna generella tips. Just nu är man extra försiktig vid rådgivning, säger kapitalförvaltaren Christer Amnered.
Kapitalförvaltaren Christer Amnered på Föreningssparbanken tror att vi får en fortsatt orolig finansiell värld med rörelse på aktiemarknaden. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- Sedan toppnoteringen på börsen den sjunde mars år 2000 har börsen gått ned med 70 procent. Det är den största nedgången sedan börsrasen på 20- och 30-talet, berättar Christer Amnered som är kapitalförvaltare på Föreningssparbanken.
Vad beror den stora nedgången på?
- Det går inte att peka på en enskild orsak. Den beror bland annat på problem i USA.
Vilka problem syftar du på?
- I USA är börsen och dollarn högt värderade och skuldsätningen hos den amerikanska befolkning är väldig hög. Dessutom är har USA ett stort bytesbalansunderskott vilket innebär ett utflöde av pengar från USA mot andra länder.
Finns det fler orsaker?
- Vi har också fått en förtroendekris mot företagens ledningar och årsredovisningar efter bland annat WorldCom-skandalen. Sedan har vi politiska oroligheter i världen där mycket är riktat mot USA, säger Christer Amnered.
Är det många som oroliga och har vänt sig till er?
- I onsdags var det flera som hörde av sig.
Vad ger ni för tips till dem?
- Det är svårt att tipsa om hur man ska agera. Vi förklarar hur situationen ser ut nu och vad vi tror om framtiden.
Hur ser prognoserna för börsen ut?
- Det är troligt att vi kommer ha en fortsatt orolig finansiell värld med rörelse på aktiemarknaden och räntesidan.
Hur påverkar raset de som fondsparar?
-De flesta aktiefonderna har påverkats negativt. I år har aktiefonderna i snitt gått ner med 35 procent. Däremot har räntefonderna gått bättre.
Vad ska man göra om man är orolig för sina aktier eller fonder?
-Jag kan förstå om det är många som är oroliga, oron är befogad. Mår man inte bra av det här sparandet så ska man byta till räntefonder, säger Christer Amnered.
En del hävdar att vi har en högkonjunktur runt hörnet.
- Det där är svårt för siffrorna är tudelade. En del siffror antyder det även om det är en skör tråd, säger Christer Amnered.