I en tuffare bostadsmarknad, där det blir svårare att sälja sin bostadsrätt, väljer allt fler att försöka hyra ut sin bostad. Men enligt tidningen Hem & Hyra hamnar bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsföreningen allt oftare i konflikt med varandra när innehavaren vill hyra ut sin lägenhet i andra hand. Enligt tidningens genomgång har tvisterna ökat med 30 procent i hyresnämnderna. Alltså den instans som ska lösa tvister mellan parterna.
Anton Hellström är vd för HSB Östra som omfattar HSB:s bostadsrättsföreningar i Norrköping, Finspång och Söderköping. Han tycker inte att det är konstigt att fler ärenden hamnar i hyresnämnden när det gäller oenighet om andrahands.
– Det är fler som vill hyra ut i andra hand i dag. Det gör förstås att det blir fler ärenden där det blir oenighet. Men i det stora hela tycker jag att det fungerar bra. Har man godtagbara skäl till att hyra ut kommer oftast föreningen och bostadsrättsinnehavaren överens, säger han.
Enligt Anton Hellström har lågkonjunkturen gjort att allt fler försöker hyra ut sina bostadsrätter i väntan på att man ska hitta en köpare. Det dröjer också innan affärerna blir klara. Det visar också statistik som presenterats i Aftonbladet. I Östergötland tar det längre tid än för landet i snitt att sälja en lägenhet. Det verkar vara lättare att sälja huset.
– Den svaga konjunkturen märks av. Men min uppfattning är att föreningarna oftast kommer överens med bostadsrättsinnehavaren. Man förstår problemen och accepterar oftast skälen som godtagbara, säger Anton Hellström.
Vilka är giltiga skäl för att få hyra ut sin bostadsrätt?
– Studier på annan ort är ett skäl. Om du har ett tillfälligt jobb på en annan ort. Eller om du ska flytta ihop med någon på prov. Men det här prövas alltid i varje enskilt fall, säger han.
När får man nej, skulle du säga?
– Det där är också olika. Vi talar om "beaktansvärda skäl". Uppfyller inte skälen de kriterier som finns eller att tilltänkt hyresgäst är orsaken kan det bli ett nej. Det kan också bli nej om man ansöker om korttidsuthyrning, alltså enstaka nätter eller veckor, då boendet är avsett som stadigvarande.
Enligt Hem & Hyra vill regeringen göra det lättare att hyra ut bostadsrätter framöver. En utredning pågår just nu. Det finns en bild av att det ska få fart på de så kallade flyttkedjorna. Alltså att när någon flyttar så flyttar nästa och att det i slutänden kommer göra att lägenheter kommer att frigöras på en tuff bostadsmarknad.
– Vi är kritiska mot det här. Det finns risk att vi tappar kontrollen över vem som hyr och det riskerar att skapa otrygghet i föreningarna. Det är viktigt anser jag att föreningen har kontroll. Det är ändå så att det är den som har ansvaret för fastigheten, säger han.
Men skulle inte lite mindre strikta regler ge fler chansen att hitta en bostad?
– Jag tror inte att det här kommer att lösa bostadskrisen. Det stora problemet över tid är inte att många lägenheter i landet står tomma utan att det totalt sett saknas bostäder och nyproduktionstakten är för låg.
Han fortsätter:
– Det finns samtidigt stora problem med trygghet i samhället. Med mindre kontroll finns risk att kriminalitet tar sig in i föreningarna. Det finns ingen som är vinnare på det. Med kontrollerna vi har kan vi åtminstone kontrollera att uthyrningen sker på ett ansvarsfullt sätt gentemot alla medlemmar i föreningen, säger Anton Hellström.