Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svåra bedömningar för ambulansförare

Ambulanssjukvårdarna i Norrköping väntar sig en rad problem när den kirurgiska och ortopediska akutsjukvården på måndag försvinner från Norrköping kvällar och nätter.
- Vi är osäkra på om bilarna räcker till, säger Pär Carlsson, ambulanssjukvårdare.

I början av veckan hölls det sista informationsmötet och när Folkbladet besökte ambulanssjukvården förseddes bilarna med kompendier, där står vad som gäller från måndag. Men ambulanssjukvårdarna, bland andra Pär Carlsson och Magnus Pihl, räknar med en del problem och oklarheter framöver. 
FOTO: JANNE FORSBY

I början av veckan hölls det sista informationsmötet och när Folkbladet besökte ambulanssjukvården förseddes bilarna med kompendier, där står vad som gäller från måndag. Men ambulanssjukvårdarna, bland andra Pär Carlsson och Magnus Pihl, räknar med en del problem och oklarheter framöver. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-02-27 06:00
Ambulanssjukvårdarna står inför en stor omställning på måndag, när vissa patienter sorteras till Linköping och andra till Norrköping. Det är snabba och livsviktiga beslut som ska fattas. Det gäller dessutom för ambulanssjukvårdarna att hålla reda på flera klockslag när de olika mottagningarna stänger.

Uträtade frågetecken
- Pappersvägen är frågetecknen nog uträtade, men frågan är hur det blir i verkligheten, säger Anders Tilly, driftschef på ambulanssjukvården i Norrköping.
- Det kan bli svårt att bedöma om det är akuta tillstånd som rör kirurgi eller medicin. Men om det är en tveksamhet om det är hjärtat får man åka in till Vrinnevisjukhuset, och visar det sig vara till exempel tarmvred får vi fortsätta till US.
I måndags fick ambulanssjukvårdarna information om vad som gäller från och med den 1 mars. Ambulansläkare Karl-Axel Wallman Carlsson krävde att det inte fick komma ytterligare ny information efter det.
- Jag var tvungen att sätta någon form av deadline, för att vi skulle hinna få ut informationen om den stora omställningen till vår skiftesarbetande personal, säger Karl-Axel Wallman Carlsson.

Tidspressen
Ett stort problem med ambulanssjukvårdens omställning till följd av nedskärningarna är tidspressen och att informationen brustit, anser Anders Tilly.
- Allt ska genomföras på kort tid och vår ambulansläkare har fått jobba hårt på att få ut information till oss, säger han.
Anders Tilly tror att det kan bli fler och längre uppdrag i och med resorna, och även en del samordningsproblem. Samtidigt ser han möjligheten att några avvaktar med att uppsöka akuten på natten, om de riskerar att tvingas åka till Linköping.
En oro inom ambulanssjukvården gäller vad som sker med de patienter som skjutsas till Linköping, för att man bedömer att de ska till kirurg- eller ortopedavdelningen, men som egentligen skulle förts till Vrinnevisjukhuset.
- Frågan är om de ska skickas tillbaka? Då blir det en transport till..., funderar Anders Tilly.

Rätt att söka vård
- Jag anser att de inte borde det, för man ska ha rätt att söka vård var som helst i länet, säger Pär Carlsson. Men om vi felbedömt en patient finns en risk att vi stoppas när vi lastar av. Vi vet ännu inte hur det kommer att bli.
- Jag hoppas också att det inte krävs att vi är kvar för medan en bedömning görs om patienten ska tillbaka till Vrinnevi. Då låser man upp ambulansen för lång tid. Och vi är osäkra på om bilarna räcker, säger Pär.
Även på högre nivå inom landstingshierarkin tycks det finnas en oro för förestående problem. Om detta vittnar direktiv som personalen fått:
- Vi har blivit speciellt tillsagda att inte gå in i några diskussioner om sådant framför patienterna, säger Pär.

Krogskador
Ambulanspersonalen fasar nu bland annat för hur det kommer att bli på fredag- och lördagskvällar med fulla och stökiga människor med skador från krogen.
- Det kan bli jobbigt när någon till exempel skurit upp ögat och vi måste åka fyra mil till Linköping. De ska köras dit för att sy några ynkliga stygn. De börjar kanske undra hur de ska komma hem, vägrar åka med eller börjar bråka i ambulansen. Man kan heller inte vänta till dagen efter för då får man ett fult ärr. Man ser lite problem med det här, säger Pär Carlsson.

En bil till
För att klara det ökade behovet av ambulanser får ambulanssjukvården större resurser. Idag finns totalt åtta ambulansbilar, med samma utrustning, varav två är reservbilar. Inom snar framtid utökas garaget med ytterligare en bil.
En av halvdygnsbilarna, som rullat mellan kl 8 och 20, blir nu heldygnsbil i Norrköping och i Finspång blir en dagsbil istället dygnsbil.
Det har också nyanställts fyra ambulanssköterskor och två ambulanssjukvårdare blir kvar som riskerade att förlora jobbet.
- Vi bedömer att vi fått det vi behöver, säger Anders Tilly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om