Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svamp dödar tallen

NORRKÖPING
Tallar i södra Östergötland och i områden kring Kolmården är hårt ansatta av svampangrepp. Anledningen är förra årets regniga sommar och den milda vintern. Många av de angripna tallarna dör. Om de överlever växer de saktare och blir lättare utsatta för skadeinsekter. För skogsnäringen innebär svampangreppen ekonomiska förluster.

Så länge toppen inte har angripits finns det hopp. 	
FOTO: NICLAS SANDBERG

Så länge toppen inte har angripits finns det hopp. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2001-08-02 00:00
- Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har arbetat i skogen i 20 år, säger Håkan Gustafsson, distriktschef på Skogsvårdsstyrelsen i östra Götaland.
Han pekar på en tall i Kolmårdsskogen, som är brun nerifrån och upp till mitten. Men så länge den övre halvan av tallen har gröna barr finns det hopp. Toppen är nämligen den viktigaste delen.
- Ju högre upp tallen har bruna barr, desto mer ansatt är den, säger Håkan Gustafsson.
Det är huvudsakligen träd som är över 30 år som drabbas. Den svamp som orsakar talldöden heter Gremmeniella, men kallas för tallens knopp- och grentorka. Det är just tallens knoppar och skott som angrips först. När dessa dött, angrips så småningom även barren, som blir bruna. Det är så man känner igen en svampangripen tall - på de bruna barren.

<b>Infekterades förra året</b>
Utan friska barr, ingen fotosyntes och utan den dör tallen. Många av de svampangripna tallarna växer saktare och blir lättare angripna av skadeinsekter, som till exempel märgborren.
Svampepidemin beror på förra sommarens fuktiga klimat. Det var då infektionen med svampsporerna ägde rum. Detta plus den milda vintern är orsaken.
- Eftersom tallarna var gröna i våras, kom det som en överraskning. Själva infektionen går aldrig att se, säger Håkan Gustafsson.
Det värsta är att det inte går att göra någonting åt. Skogsägarna får helt enkelt avverka träden innan de har dött.
Värmland, Hälsingland och södra Norrland är de områden som drabbats värst i Sverige. I Östergötland är det främst de södra delarna, till exempel Ydre, Boxholm och Kinda, som utsatts för svampangreppen, men alltså även Kolmården. Det är magra och tallrika områden.
Längs kusten har tallarna klarat sig bättre. Håkan Gustafsson tror att det beror på att kusttallarna är vana vid ett fuktigt klimat och han berättar att olika tallar är som olika individer.
Nästa år kommer inte svampangreppen vara lika kraftiga, eftersom det inte har regnat fullt så mycket i sommar. Däremot kommer årets skador på tallarna att finnas kvar.

<b>Avverkning i sämsta fall</b>
Svampangreppen innebär stora ekonomiska förluster för skogsnäringen. På riksnivå talas det om att miljarder kan komma att gå förlorade.
- Det är ingen katastrof, men det är kännbara skador, säger Håkan Gustafsson.
På Holmen Skog har inga beslut angående avverkning eller gallring tagits än. Det är de två åtgärder som kan bli aktuella. Sämsta utvägen är att avverka.
- Vi har en del angrepp i delar av bestånd i Kolmården och Valdemarsvik. Just nu bevakar vi vad som händer, säger Göran From, distriktschef på Holmen Skog.
Visst blir det en förlust för företaget, men de svampangripna tallarna i länet är inte något stort problem för Holmen Skog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om