Småföretagsbarometern redovisar hur Sveriges småföretagare uppfattar det ekonomiska läget och förväntningarna på den närmaste framtiden. Undersökningen är ett samarbete mellan Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank och bygger på intervjuer med cirka 4 000 företag. Med småföretagare menar de företag med färre än 50 anställda.
Frida Boklund och Gustaf Jarlbäck, kundansvarig på Swedbank i Östergötland, redovisade den senaste mätningen på företaget Let's paint i Norrköping på onsdagen. Kurvorna visar en tydlig uppgång i konjunkturen när pandemin släppte 2022, för att sen dyka igen på grund av kostnadsökningar, inflation och skyhöga elpriser. Det har lett till att sysselsättningstillväxten har försvagats och lika så orderingången.
När det gäller den sammanlagda konjunkturindikatorn, det vill säga ett mått på sysselsättning, orderingång och omsättning, kan man se att småföretagen här är mer optimistiska om framtiden än de är i övriga landet.
– Vi har sjunkit, det har varit tufft, men det kommer att plana ut. Det är prognosen som företaget själva jobbar efter, säger Frida Boklund.
Vad gäller lönsamheten ser det dock tufft ut. Länets småföretag uppvisar en försämrad lönsamhet under det senaste året även om fallet inte blev lika djupt som under pandemin.
– Det märks att företagen har svårt att kompensera för kostnadsökningarna mot kund, därför blir det en sämre lönsamhet, säger Gustaf Jarlbäck.
De som drabbats hårdast av lågkonjunkturen är byggsektorn, åkeribranschen och till viss del också detaljhandeln. Även verkstadsindustrin börjar få det riktigt kämpigt. De senaste månaderna har exempelvis företagen i Åtvidaberg märkt av en kraftigt vikande orderingång.
– Det har varit brist på råvaror, höjda priser på råvarumaterial och nu också att omvärlden hamnar i den här konjunkturförändringen som gör att de inte får in ordrar helt enkelt. Och Åtvidaberg är supertungt på industri, säger Frida Boklund.
Hon passar också på att ge en känga till hur regeringen hanterat elstödet till företagarna. Först sen den 30 maj i år har företagare kunnat söka stöd hos Skatteverket.
– Den politiska inkompetensen när det gäller att ge klara och tydliga besked när det gäller elstödet, den skapade en oerhörd oro. Nu kommer elstödet i elfte timman när man precis har klarat den här perioden. När vi nu går in mot en ny höst och vinter hoppas jag att de har spelreglerna fullkomligt klara, säger hon.
När det gäller expansionsmöjligheter är det 52 procent av länets småföretagare som ser att möjligheterna är goda. Det är, något motsägelsefullt, en lägre siffra än i riket i stort. Det största hindret för tillväxt hos företagen är bristen på kompetent arbetskraft.
– Industrin har jättesvårt att hitta folk. Men det behövs också högre akademiker, till exempel programmerare. Det är svårt när vi ligger så nära Stockholm för då slåss företagen som samma människor.
Efter dragningen fick de samlade företagarna diskutera olika företagsrelaterade frågor. En av deltagarna var Johanna Manneke som driver eget företag inom coachande- och vägledande samtal.
– Jag brinner för nätverkande och tycker att Företagarna är en jätteviktig organisation. Jag tror att vi kan samverka mycket mer företag emellan och i samhället över huvudtaget, säger hon.