Susanna från Norrköping arbetar för Sida i Moldavien
NORRKÖPING. Susanna Hughes, från Norrköping, har ett arbete som innebär att hon gör en klassresa. Från att tillhöra medelklassen hemma i Sverige förflyttas hon till att bli rik och tillhöra överklassen när hon är på jobbet. Svenska Sida är hennes arbetsgivare och platsen är Chisinau i Moldavien.
Susanna Hughes är hemma i Norrköping på semester. Familjen bor i Kneippen och där kommer hon att stanna en vecka till innan hon ska tillbaka till arbetet i Moldavien. Foto: Peter Ericsson
Foto:
Låga löner
- Av landets fyra miljoner invånare arbetar en halv miljon utomlands. Det är vanligt att barnen har minst en förälder som jobbar utomlands och som skickar pengar hem, berättar Susanna.
Lönerna är väldigt låga i Moldavien. En person som till exempel jobbar som städare utomlands, tjänar mer än en läkare i Moldavien. Lönerna är så låga att de ibland understiger existensminimum.
- Det här gör att många vill arbeta utomlands men det är svårt eftersom andra länder inte vill ha social turism och folk som kommer och tar jobben. I Moldavien är det därför svårt att få ett lagligt visum, speciellt inom EU, säger Susanna.
De flesta som arbetar utomlands söker sig till forna Sovjetunionen, Italien, Grekland och Spanien. För att lyckas ta sig dit försöker folk att få tag på visum via kriminella mellanländer som säljer olagliga turistvisum. Dessa kostar runt 30 000 kronor.
Trafficking
- Jag pratade med en tjej som funderade på att åka till Italien och arbeta som au pair. Hon hade fått erbjudande om att resa på ett lastbilsflak, det skulle bli något billigare. Jag sa åt henne att hon absolut inte fick välja lastbilen. Det kan man säga är en form av människohandel eller trafficking, säger Susanna.
Sexuell trafficking och handel med kvinnor förekommer i Moldavien och Sida är med och stöder center som tar hand om kvinnor som blivit utsatta för trafficking. Man har också spridit information och arbetat med att försöka kartlägga vilka vägar människohandeln tar. Annars försöker Sida arbeta med att angripa grundorsaken till varför trafficking förekommer.
- Vi försöker hjälpa människor så att de ser möjligheter till arbeten och att starta upp verksamheter på landsbygden. Moldavien har inga egna naturtillgångar utan är ett jordbruksland. Det de exporterar mest är vin.
Fem månader
Susanna upplever att hennes arbete är viktigt och hon trivs bra i landet. Än så länge har hon varit där i fem månader och hon beräknar stanna i två år.
- Jag blev positivt överraskad när jag kom hit. Människorna är vänliga och glada, det är inte alls grått och trist som ofta sägs om forna Sovjet.
Susanna försöker lära sig moldaviska för att underlätta i både vardagen och på arbetet.
- Jag har än så länge suttit mycket på kontoret och försökt lära mig så mycket som möjligt om landet. Men arbetsuppgifterna kommer senare att handla mycket om migrationsfrågor och makroekonomiska frågor. Jag går också mycket på möten med borgmästare, representanter för regering och departement och undersöker vilka av projekten som får stöd som fungerar och var hjälp bäst behövs, berättar hon.
Ett exempel på ett lyckat projekt som Sida genomfört är att man hjälpt landet med rådgivare när det gäller hur man sanerar en statsskuld. Det bidrog till att landet fick skuldlättnader på 90 miljoner dollar i våras. Ett annat projekt är att man hjälpt landet starta upp ett hem för ensamma barn. Hemmet har sedan övertagits av kommunen som nu driver det.
- Sida hjälper landet att starta upp saker som de själva vill göra. Sen ska de klara sig själva. Det är spännande att se utvecklingen. Det känns som att det är mycket positivt på gång i Moldavien just nu, konstaterar Susanna.
<span class=color style='color:#BF0220;'>FAKTA
Namn: Susanna Hughes
Ålder: 31
Bor: Chisinau, Moldavien
Familj: Mamma Maj, pappa John, brorsan David och systern Sara.
Tycker om: sommargrönska
Tycker inte om: pessimism
Aktuell: Arbetar för Sida i Moldavien, men är nu hemma i Norrköping på semester