Skrivande och sociala frågor blir fokus för Susanna Alakoski när hon, med start hösten 2021 och två år framåt, blir gästprofessor vid Linköpings universitet. Hon kommer att arbeta vid Institutionen för kultur och samhälle.
I sina böcker skildrar Susanna Alakoski kvinnohistoria, social utsatthet och fattigdom men också överlevnad, glädje och kärlek. Hon är den första att inneha professuren i Moa Martinsons namn.
– Jag är så överraskad och glad! Det känns både ärofyllt, roligt och spännande, säger Susanna Alakoski i en kommentar på universitetets hemsida.
Alakosks första bok, Svinalängorna, som belönades med Augustpriset, kom 2006. Den senaste boken Bomullsängeln är den första boken i en kvinnohistorisk romansvit.
– Susanna Alakoskis författarskap är utomordentligt viktigt, det är en röst som både skildrar samhällets orättvisor och människors utsatthet, och som manar till förändring, säger Magnus Dahlstedt, ansvarig för forskningen och forskarutbildningen inom området socialt arbete.
– Jag ska göra mitt bästa för att plöja ny modern mark i Moa Martinsons namn och anda, det vill säga att med orden ifrågasätta både orättvisor och vedertagna sanningar och sätta viktiga saker på pränt, säger Susanna Alakoski.
Även Tage Danielsson-professuren, som också inrättades för ett år sedan, är tillsatt. Det är språkforskaren Per Holmberg, som bland annat forskar om runstenar och Rökstenen, som innehar den professuren.