Superperfektionisten

Han kallas av vännerna för "Sms-kungen" eller "Snutte".
Han har sedan 1980 vunnit 13 OS-guld i Paralympics. Men aldrig varit så framgångsrik som vid årets tävlingar i Aten.
När spelens stängdes för Jonas del i går hade han skjutit hem fyra OS-guld. På lika många starter.
Respekt.

Jonas Jacobsson och Tommy Jonsson testar ständigt matrialet. Här i samband med att Fokbladet besökte skyttelokalen tidigare i höstas.
FOTO:JANNE FORSBY

Jonas Jacobsson och Tommy Jonsson testar ständigt matrialet. Här i samband med att Fokbladet besökte skyttelokalen tidigare i höstas. FOTO:JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-09-24 06:00
Det har alltid varit något extra med den här 39-åringen från Kolmården. Redan när jag började jobba i Norrköping på 70-talet fattade jag tycke för killen som satt där i rullstolen. Jonas har en medfödd nervskada som gör att han är förlamad från midjan och neråt och därför har han alltid befunnit sig i rullstolen.
Min tanke vid första kontakten var - tänk vilken fruktansvärt slit den här killen har gått igenom. Och jag minns att hans pappa t o m avrådde honom att börja skjuta, han trodde geväret skulle vara för tungt...
Men Jonas är kille som är född med en järnvilja. Han är sedan barnsben van att inget är lätt, att det alltid finns hinder som måste övervinnas.
Jag träffade Jonas några veckor innan guldfrossan i Aten tog vid. Ett möte där jag blev än mer imponerad av Norrköpingsgrabben. Ordet perfektionism brukar man ofta tala om, i Jonas fall handlar det om superperfektionism.
Han berättade för mig och fotograf Janne Forsby hur han rest ner till Jönköping för att testa ammunition. Hans gevär spändes fast i en bänk och sedan sköt man skott efter skott för att få en så pass bra träffbild som möjligt i tian.
- Men varje ammunition för sitt eget liv. D v s det gäller att hitta den som har bäst träffbild. Går killen som tillverkar ammunitionen iväg och käkar frukost så är han tvingad att skriva upp ett nytt tillverkningsnummer. För under tiden kan ammunitionen förändrats, berättar Jonas.

Laddat i Australien
För att komma så väl förberedd som möjligt till Paralympics har han inför varje OS-år dragit till Australien där han bott i tre månader. Där har han ofta besökt sin vän och konkurrent Ashley Adams som kanske än mer visar att inget är omöjligt i livet, även om man sitter i rullstol. Ashley driver en farm mitt ute på den australiska prärien (80 mil från närmaste stora stad) med 6.000 biffkor och 60.000 hektar mark. Från ena hörnet till det andra av markerna är det lika långt som från Norrköping till Mjölby, d v s sju mil.
- Han har hjälp av enbart sin fru, tolvårige son och en anställd på farmen. Hans förlamning uppstod för några
år sedan han när han jagade struts - med mc. I Australien är det en sport att stå upp på mc:n och samtidigt som man kör försöka strypa strutsen med bara händerna!, berättar Jonas.Tyvärr körde Ashley på en sten och förlamades från midjan och nedåt.
För Jonas det naturligtvis både dyrt och uppoffrande att resa ända bort till Australien för att träna. Men tillskillnad från många andra inom handikappidrotten har Jonas bra sponsorer och dessutom en arbetsgivare, Norrköpingskorpen, som ser till att han kan träna allt mellan fyra till sex timmar om dagen.
Men att skjuta bra på träning är en sak, att skjuta bra i tävling en annan.
Nu har han återigen visat att han har nerver av stål. Men Jonas erkänner att han haft en medgångsvåg under veckan i Aten.
- Hade jag misslyckats i söndags i första grenen hade pressen varit betydligt tuffare inför helgmatchen i tisdags.
De två sista dagarnas guld har han garanterat vunnit i rena glädjeyran. För det var två guld som han inte räknade med innan han reste ned till Grekland.
- Det är grenar där man ofta skiljer de bästa åt via decimaler, säger Jonas.
Nu vann han luftgeväret 10 m liggande med en poäng och i går handlade det det om hela 3,6 poängs marginal till silvermedaljören.

Timar bäst av alla
Tommy Jonsson är Jonas tränare och ständige följeslagare. Hans förklaring till Jonas oerhörda skyttestyrka är den här:
- Så bra som han skjutit i år har jag aldrig sett honom göra. De flesta skyttar rör sig in mot tiopoängsmarkeringen i tavlans mitt och stannar upp där under en kort stund innan de trycker av. Jonas däremot rör sig också mot mitten men stannar aldrig upp utan skjuter i farten när han passerar mittenmarkeringen. Jonas skjuter mycket på exakt rätt timing och han är bra på det.
För en annan, som knappt klarade skyttemärket i lumpen, låter det här ju väldigt enkelt. Men det är det naturligtvis inte.
Jonas har under resans gång (han gör nu sitt sjunde Paralympics) hotat med att sluta. En gång, 1988, var han inte heller med men just nu vore det naturligtvis väldigt synd om världens bäste handikappskytt inte fortsatte över Peking-OS 2008 också.
På torsdag i nästa vecka kommer den fyrfaldige OS-vinnaren hem till Norrköping. Räkna med uppståndelse och hyllningar i megaformat. För Jonas är populär. I alla läger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om