37,3 teraflop säger kanske inte så mycket för de flesta. Men superdatorn som nu är på plats i Linköping har uppmätts till att vara bland de 400 snabbaste i världen, och motsvarar ungefär 5 000 vanliga bärbara datorer.
Med hjälp av denna samlade datorkraft hoppas fem svenska forskargrupper kunna utveckla nya miljövänliga material för hållbar energi. Forskargrupperna leds av fem framstående forskare i teoretisk fysik och kemi vid Linköpings universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala universitet. Totalt kommer ett 90-tal forskare arbeta med den nya datortekniken. Det datorn gör är att den kan ge detaljerad information på molekylnivå, som i sin tur ger förutsättningar att designa material på ett revolutionerande sätt.
Forskarna har som målsättning att ta fram material för miljövänlig produktion och lagring av energi. Bland annat med fokus på kärnavfall. Men även minskning av utsläpp står högt på dagordningen, när forskarna nu klipper bandet till en nya era av forskningsmöjligheter här i Sverige.
Köpet har gjorts möjligt tack vare ett bidrag på 14 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.