Sug efter skydd mot fästingvirus
Kön ringlade lång när den så kallade Fästingbussen igår hade tagit sig till parkeringen vid Maxi på Ingelstaområdet. Många Norrköpingsbor ville vaccinera sig mot det fruktade fästingburna TBE-viruset, trots att det är ovanligt i Östergötland.
Ungefär 300 Norrköpingsbor såg till att vaccinera sig mot TBE när den så kallade Fästingbussen var på besök. Trots att risken att smittas av viruset är litet i Östergötland. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
I vanliga fall är han distriktsläkare på den privata mottagningen Ältapraktiken i Nacka, som finansieras med landstingspengar. Kanske är det för att de är entreprenörer som de kom på idén att åka runt och ge folk vaccin, berättar Ola Strömstedt.
En spruta kostar 240 kronor för vuxna och 220 kronor för barn. Det krävs totalt tre sprutor inom ett års tid för att få ett fullgott skydd mot TBE. Därefter måste man fylla på med en ny spruta efter tre år.
Eva Hellberg från Norrköping är en av de som vaccinerat sig den här dagen.
- Vi bor ju i Kolmården på sommaren och jag får ofta fästingbett, säger hon. Förra året fick jag borrelia. Det går ju över med antibiotika, så det gick ju bra.
Fler vaccinerar sig
Borreliabakterien kan man inte vaccinera sig emot, något som Eva Hellberg är väl medveten om. Men det är många som felaktigt tror att de får ett fullgott skydd mot både borrelia och TBE när de vaccinerar sig. Eva Hellberg vet också att TBE-viruset är ovanligt i Östergötland, men vill ändå ta det säkra före det osäkra.
- Det är bra att vara skyddad, säger hon.
Antalet vaccinationer mot TBE ökar stadigt över hela landet. Man räknar med att ökningen ligger på tio till 20 procent per år.
Ungefär tio till 20 procent av befolkningen är vaccinerade trots att de egentligen inte skulle behövt någon vaccination. De bor inte i områden där viruset är vanligt. Men Ola Strömstedt anser att det är ett större problem att 60 procent av de som bor i riskområdena inte vaccinerar sig.
- Det blir lite grand att en del vaccinerar sig i onödan, säger han. Man måste vara lite rationell så att man vaccinerar sig där risken är större. Alla som är ute i terrängen och särskilt ute i skärgården och S:t Anna tycker jag ska vaccinera sig.
Det största riskområdet är östra Mälardalen och Stockholms skärgård. Men 25 procent av de som får TBE smittas utanför riskområdet. Till exempel längs östkusten, Västergötland och Skåne. TBE-viruset är dock väldigt ovanligt bland fästingar i Östergötland, här är borreliabakterien betydligt vanligare.
Varje år insjuknar cirka 100 personer i den fruktade sjukdomen i Sverige. En tredjedel av dem får allvarligare besvär med hög feber, nackstyvhet och yrsel.
Blev smittad
Ingvar Berndtsson från Norrköping kommer förbi Fästingbussen. Men eftersom han haft TBE får han reda på att han inte behöver något vaccin. Han är immun livet ut. 1998 blev han smittad av TBE-viruset. Han blev allvarligt sjuk, fick hjärninflamation och var tvungen att läggas in på sjukhus.
- Jag hade en huvudvärk som var fruktansvärd, säger han.
Han klarade sig lyckligtvis utan svårare men. Cirka 40 procent av de som insjuknar får bestående skador som till exempel minnesstörningar, huvudvärk, balansstörningar och koncentrationssvårigheter. 10 procent av de som insjuknar blir förlamade och 0,5 procent dör.
Trots att risken för smitta i Östergötland är liten, är rädslan för sjukdomen stor. Till slut blev det ungefär 300 personer som vaccinerade sig den här dagen.