Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från nedläggningshot till succé för yrkesprogrammet

För tre år sedan var det en "superdipp" och utbildningen var nära att läggas ner. Nu har det vänt och intresset för hotell- och turismprogrammet på De Geergymnasiet är rekordstort.

Linda Simón Bejborn, enhetschef på Östgöta kök, tillsammans med Kerstin Sanner, rektor för hotell- och turismprogrammet, i samband med att certifieringen firades.

Linda Simón Bejborn, enhetschef på Östgöta kök, tillsammans med Kerstin Sanner, rektor för hotell- och turismprogrammet, i samband med att certifieringen firades.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-10-02 12:00

Hotell- och turismprogrammet på De Geergymnasiet har historisk haft svårt att locka till sig elever. En utmaning utbildningen har delat med liknande program över hela landet, enligt rektorn Kerstin Sanner.

– Vi har bara en klass per årskurs och mer vill vi inte ha. Vi har inte lärare eller verksamhet för mer. Förut har det varit svårt att fylla den klassen. Treorna som gick ut nu var bara tio stycken, säger hon.

"Superdippen" som Kerstin Sanner kallar det, berodde delvis på pandemin. Men även om klassen fylldes åren innan var det mest med elever som inte lyckats komma in på andra program. Faktum är att det fanns tankar på att lägga ner utbildningen för tre år sedan när intresset var som lägst. Men skolan valde att tro på programmet och nu tycks vändningen ha kommit.

undefined
Avgångseleverna på hotell- och turismprogrammet på De Geergymnasiet år 2020 jublar över att få lämna skolan bakom sig. Intresset för utbildningen har ökat markant de senaste åren.

– Tidigare har vi lyckats fylla, men fått elever som inte har kommit in någon annanstans. Och eftersom vi har haft plats så har vi tagit emot. Skillnaden nu är att vi kan fylla klassen med förstahandssökare som verkligen vill till programmet, säger Kerstin Sanner.

Skolan har sett en ökning sedan förra året och i dagens första och andra årskull består klasserna enbart av förstahandssökare.

– Målsättningen har varit att fylla en klass och till och med ha en liten kö och det har vi nu. Nu gäller det att behålla söktrycket. 

En anledningen till lyftet tror Kerstin Sanner är den satsning som startade hösten 2021. Då inledde skolan ett samarbete med besöksnäringens branschorganisation Visita för att kvalitetssäkra utbildningen. Nu har programmet som det första i länet mottagit en certifiering.

undefined
Hotell- och turismprogrammet mottog sin certifiering under en ceremoni på Östgöta kök.

Den innebär att för att man har säkerställt att utbildningen jobbar mot de kvalifikationer som krävs för att bli anställd. En stor del i det är det yrkesprov som eleverna gör under sitt sista år.

– Det är jämförbart med frisörernas gesällprov. Det handlar om att få sina kunskaper på papper som ska kunna vara internationellt användbart, säger Therese Retzman, lärare i turism.

Hotell- och turismprogrammet har haft en utmaning med att få sina elever att klara de gymnasiegemensamma ämnena. Yrkesprovet är tänkt att fungera som ett komplement.

– Vi vill så klart att eleverna ska ta examen och kunna läsa vidare. Men branschen kanske inte alltid tycker att det är viktigt om man har betyg i naturvetenskap och så vidare. De värdesätter ofta yrkeskunskaperna och de personliga egenskaperna högre än en examen, säger Therese Retzman.

undefined
Representanter från skola, kommun och branschen firade certifikatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!