Skolverket har presenterat betygsresultaten för niorna som lämnade grundskolan i våras. Siffrorna visar att antalet niondeklassare som är behöriga för gymnasiet sjunker i Norrköping, från 86 procent i fjol till 82 procent i år. En trend som är densamma i riket i stort.
Fem skolor i kommunen är 100-procentiga, men längst ner på listan återfinns Klingsborgsskolan med endast 54 procent behöriga niondeklassare vid vårterminens slut. Det gör att skolan, med marginal, har lägst resultat i länet och även tillhör den tiondel av skolorna i landet med lägst andel behöriga.
För bara några år sedan var det andra tongångar då skolan hade vänt en negativ resultattrend till succésiffror. Våren 2018 lämnade knappt 40 procent av niondeklassarna skolan med behörighet. Insatser gjordes och tre år senare var siffran hela 89 procent. De senaste åren har nivån sjunkit en aning men fortsatt legat på över 80 procent.
Vad är då anledningen till dippen? Enligt Hans Sandberg, rektor för skolans årskurs nio, är den stora boven i dramat en utebliven kontinuitet i lärarlaget.
– Omsättningen på personal som hade hand om nian var lite större än vanligt, det påverkade resultatet, säger Hans Sandberg.
Sedan augusti har emellertid endast en ny medarbetare tillkommit och att hålla intakta arbetslag genom hela högstadiet, som nu är fallet med nuvarande nior och åttor, ser Hans Sandberg som en framgångsfaktor.
– Vi måste hålla i med att trimma våra arbetslag och utvecklingsinsatser för att fortsättningsvis ha väldigt fina studieresultat. Med de förutsättningar vi har och de elever som vi möter gör vi fantastiska resultat.
Han ser också att utmaningarna som skolan mötte med vårens avgångsklass kan ha varit något större än med tidigare års niondeklassare.
– Om man drar ut tallinjen över tid att det kan vara mer socialproblematik i en årskurs än vad det är i andra. Det vi kan påverka är kontinuitet med lärarresurserna. Om vissa årskursers elever har det lite kämpigare och trassligare runt omkring får vi bemöta det och göra det bästa av det, säger Hans Sandberg.
Flera elever lyckades läsa upp kärnämnen och få behörighet under lovskolan som startade när sommarlovet tog vid. De 54 procenten blev efter lovskolan 71 procent behöriga elever, enligt Hans Sandberg som tror på ett nytt lyft nästa år.
– Med de insatser som är gjorda och det tittandet i kikaren mot juni 2025 så pekar det mot ett jättebra resultat. Prognosen är 86 procent behöriga elever då, säger han.