Hollywoodstjärnorna på bredaste östgötska

Östgötskan sprids snabbt över vårt klot. Nu har även Hollywood-skådisarna Leonardo DiCaprio och Sylvester Stallone uttryckt sig på bredaste norrköpingska.

Norrköping 6 maj 2022 18:00

Eller, nja... Riktigt så är det kanske inte, men tack vare Johan Skaneby från Norrköping (sedan 30-talet år boende i Stockholm) har många Facebook-användare fått sig ett gott skratt på Leos och Sylvesters bekostnad.

– Jag har själv tappat en del av min dialekt sedan jag flyttade från Norrköping, men samtidigt kan jag plocka fram den vid särskilda tillfällen, berättar Johan Skaneby, vars klipp och inlägg på Facebook blivit omåttligt populära.

Johan använder en app som heter Reface, framtagen av ukrainska utvecklare. Tack vare den behöver han inte själv tänka på hur Bruce, Leo eller Sylvester rör sina läppar i klippen. Johan talar in det han vill ha sagt och sedan gör appen resten, det vill säga synkar objektets läppar med den fina (här råder det förvisso delade meningar) östgötskan.

Du driver lite grann med ditt modersmål?

– Jag älskar östgötskan, klargör Johan. Den har alltid ansetts vara en ganska rolig dialekt, till och med östgötar skrattar ju åt den. 

De senaste klippen med DiCaprio och Stallone har spridits snabbt på nätet. På fredagen hade ungefär 77 000 användare sett och hört de prisade skådespelarna beklaga sig på östgötska.

– Det är jätteroligt att de fått så stor uppmärksamhet och det här är nog bara början.

Johan, som arbetar som Solution Architect på Firstlight Media AB i Stockholm använder själv ofta tekniska lösningar i sitt jobb och han har också en humoristisk ådra som kommer fram i klippen.

I början av juni ska han låta en ung Bruce Springsteen promota en spelning med Johans eget band, Bredängsbaserade Duo 127. 

Tack vare ny teknik kan man få i princip vem som helst att säga vad som helst. Springsteen låter som han växt upp i Smedby eller Klockaretorpet snarare än i Long Branch, New Jersey.

Samtidigt är Johan väl medveten om att tekniken också kan användas i betydligt allvarligare sammanhang. När Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari spreds en film där presidenten Volodymyr Zelenskyj uppmanar sina ukrainska landsmän att ge upp och lägga ned sina vapen.

Det var fejk, förstås, och en inte särskilt proffsig produktion, ansåg experterna.

– Det är ändå värt att höja ett varningens finger. I fel händer kan tekniken missbrukas.

Kommer du att släppa fler klipp på Facebook?

– Jag vet inte. Man ska kanske sluta när man är på topp, säger Johan Skaneby skrattande.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Cecilia Lundholm Pålsson: Stackars dem som inte läser böcker

Stackars dem som inte läser böcker

Hon satsar heltid som influenser: "Det är mer av ett vanligt jobb än vad många tror"

Hon satsar heltid som influenser: "Det är mer av ett vanligt jobb än vad många tror"

"Inhemska terrorister måste stoppas"

"Inhemska terrorister måste stoppas"

Navestadsbor: "Det är en sorgens dag" "Vi som bor här är skonade"

Navestadsbor: "Det är en sorgens dag" "Vi som bor här är skonade"

Setareh Yousefi: Varför ge sig på dem som älskar film?

Varför ge sig på dem som älskar film?
Visa fler