Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Succé med två lärare

Vinsten är lugnet i klassen och på skolan. Det anser läraren Rickard Karlsson.

En succé. Det har tvålärarsystemet blivit på Söderporten. Det menar lärarna Lotta Thuré och Rickard Karlsson som arbetar tillsammans  i klassruummet.

En succé. Det har tvålärarsystemet blivit på Söderporten. Det menar lärarna Lotta Thuré och Rickard Karlsson som arbetar tillsammans i klassruummet.

Foto: Olof Ohlsson

NORRKÖPING2015-06-22 09:00

I höstas införde Söderporten tvålärarsystemet på låg- och mellanstadiet. Skolans rektorer, Peter Kälvehed och Camilla Kratz , insåg att skolan inte kunde fortsätta i samma spår som tidigare, när allt fler elever ramlade igenom systemet. Läraren Lotta Thuré berättade då att andelen elever med annat modersmål än svenska hade ökat till nästan 100 procent på bara två år.

Efter förebild från en skola i Rinkeby så anställde Söderporten 18 nya lärare och införde tvålärarsystemet, främst för att kunna arbeta språkutvecklande.

Ett år senare kan både Lotta Thuré och Rickard Karlsson konstatera att arbetssättet har blivit en succé.

– Om jag måste vara borta från klassen, så vet jag att Lotta är där. Eller om hon är sjuk så kan jag göra mina saker med gruppen. Det finns en helt annan trygghet i klassen och ingen undervisningstid går förlorad, säger Rickard Karlsson.

– När vi är två lärare i klassen har vi också tiden att se alla barn och det är en jättestor fördel. Det skapar en bra arbetsro i både klassen och på hela skolan, säger Lotta Thuré.

Andra fördelar är att duon kan dela upp den omfattande skoldokumentationen mellan sig och även stötta varandra i utvecklingssamtalen med elev och föräldrar. Även fördelarna i klassrummet, när båda pedagogerna finns på plats, och kan föra en dialog med barnen och arbeta språkutvecklande är mycket viktiga, konstaterar Lotta Thuré.

– Även om Rickard är ansvarig i so-ämnet och jag i svenska, så släpper vi in varandra på lektionerna. Om det är något som jag ser att eleverna inte verkar förstå, kan jag avbryta Rickard och fråga vad han menar med det, säger Lotta Thuré.

De har förhoppningar om att i framtiden mer kunna dela på sin klass med 25 elever och arbeta i mindre grupper. Problemet på Söderporten är att det finns för få grupprum.

De hoppas också kunna arbeta mer tematiskt under hösten. Så när Rickard har lektioner om medeltiden i historia så kan Lotta prata om begrepp och ämnesord som hör till medeltiden och läsa texter med eleverna som handlar om den tidsepoken under svensklektionerna.

– Undervisningen kan ibland framstå som ganska lösryckt men genom att arbeta tematiskt får vi en helhet som hänger ihop, säger Lotta Thuré.

För elever som inte har varit länge i Sverige och saknar sin bas i svenska, kan de enklaste ord och begrepp vålla stora problem, som hur förklarar man ordet skärgård? Eller andra självklara ord för oss som har vuxit upp här i Sverige, undrar Rickard Karlsson.

– Man lär sig språket genom interaktion med andra och när många inte behärskar det svenska språket fullt ut på skolan, så går språkutvecklingen långsamt, konstaterar han.

Förutsättningarna är andra när man arbetar med elever som har ett annat modersmål än svenska, konstaterar Lotta Thuré.

– Det tar alltid längre tid med våra elever och ofta hinner vi inte klart med det som vi hade tänkt göra. Skolan erbjuder läxhjälp tre eftermiddagarna i veckan på grund av att Söderporten är en mångkulturell skola och möjligheten att få hjälp hemma varierar mycket berättar Lotta Thuré.

Både Lotta Thuré och Rickard Karlsson anser att en av de viktigaste framgångsfaktorerna för att elever ska lyckas i skolan, är att de får behålla samma lärare under hela tiden på mellanstadiet, istället för att tvingas byta lärare, säger Rickard Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!