Succé för Kråkholmsrevyn - men fiasko för allsången
Det eviga regnet avskräckte inte publiken.Istället blev revyn "Det fina i Kråksången" en rungande succé.6225 personer kom för att se sommarrevyn.Men för Allsång på Kråkholmen blev det fiasko och kanske sista sommaren.
Ensemblen i "Det fina i Kråksången" har all anledning att le. Revyn blev en riktig publikmagnet. På bilden: Pontus Helander och Carina Perenkranz i bakre raden och sittande från vänster Sven von Essen, Maria Olofsson och Mattias Carlsson. ARKIVFOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Det är fantastiskt! Ingen revy har varit så välbesökt sen Tjaddens dagar, konstaterar Carina Perenkranz.
I år har alltså 6 225 personer sett revyns 23 föreställningar, trots att den haft konkurrens från flera liknande arrangemang så som Gnabb på Gubbens, folklustspel i Arkösund och spontanrevy på Strömsholmen.
- Jag tror snarare att det gynnar oss, att folk får smak för utomhusrevy på sommaren, säger Carina Perenkranz.
Till förra sommarens föreställning kom tre bussar med publik. I sommar kom elva bussar fullastade med revypublik från orter som Halmstad, Skövde, Mjölby, Gnosjö och Värnamo.
- Vi har marknadsfört bussresorna bra och upp till 30 mil går att åka på endagstur. Nästa sommar kommer ett bussbolag att ordna ordinarie resor till vår revy. Det är unikt, ett stort framsteg.
Publiken beskrivs som blandad, med både äldre och yngre. Dessutom kan vi notera att en rad kändisar kommit för att roa sig i Norrköping: Ian Wachtmeister (ni vet fd Ny Demokratipolitikern som ville ha drag under galoscherna), Gröna Lundchefen, Robinson-Zübeyde med flera.
Bra mottagande
Ensemblen gläds också åt att revyn fått ett bra mottagande av publiken.
- Folk har verkligen skrattat i sommar, säger Pontus Helander. Jag pratade med någon som sett revyn fyra gånger och det är ett gott betyg. En annan gäst, en 25-årig som kom med sin flickvän och aldrig brukade gilla teater, tyckte att revyn var skitkul. Sådant är roligt.
- Det finns ett sug efter en lättare form av underhållning och som regissör står jag gärna för glitter, glamour och yta. Det är också viktigt, säger Pontus.
Regnandet i sommar har inte ställt till det särskilt, endast fem-sex föreställningar har man fått ge inomhus. Värre har det varit för allsångskvällarna på Kråkholmen. De har regnat bort. Nu är Pontus Helander kritisk mot att kommunen inte ger förlustbidrag. Och efter tre år som allsångsledare överväger han att kasta in handuken.
Betalar inte
- Det känns som jag kommer strunta i att fortsätta med allsångskvällarna. Kommunen tycker att det är roligt att man drar igång saker, men när det kommer till kritan är man inte beredd att betala något alls för att täcka min förlust. Man kan inte gå på samma mina år efter år.
Helena Andersson på Allmänkultur förklarar:
- En av reglerna är att inget förlustbidrag betalas ut till privatpersoner. Men det var också av prioriteringsskäl han inte fick något bidrag. Det är många som gör mycket för stan, och alla kan tyvärr inte få bidrag. Vi gav bara en allsångsarrangör stöd, och det var till en förening i Ättetorp av det skälet att kulturevenemangen är få i Åby och vi vill att hela kommunen ska sjuda.