I gårdagens tidning gav redaren Michael Kjellberg på Imperial Shipping sin syn på hur det är att vara kund i Norrköpings hamn. Störst problem är att lastningen går för långsamt, tyckte han. Och slutsatsen var att hamnen har problem med sina stuvare.
"Lynchstämning"
- Det blev näst intill lynchstämningen på morgonen när vi läste tidningen, berättar Håkan André.
Ilskan vändes dels mot Folkbladet, eftersom man upplever att tidningens granskning av hamnen skadar hamnen, dels mot redaren.
- Det är i och för sig sant att det har gått långsamt ibland, säger Håkan André och tänker särskilt på ett tillfälle i vintras när de lastade en av Imperial Shippings båtar under extremt besvärliga väderförhållanden med mycket snö.
- Men det beror på att vi får skräpvirket som har så låg kvalitet att det bara kan användas till bränsle. Det betyder att man inte kan ta så stora knippen åt gången. Våra förmän inser det och vi följer deras anvisningar.
Därför tar det tid
Huvudskyddsombudet Christian Ljungkvist ger ytterligare en förklaring till varför det tar tid att lasta Imperial Shippings båtar.
- De börjar lasta i Oskarshamn, men hamnen där är för grund för tunga laster så då går de till Norrköping och slutlastar.
Följden är att Norrköping gör däckslastningen, ett knepigt jobb att passa in virket på de små utrymmena på däcket, där det dessutom är viktigt att allt ligger rätt och surras väl eftersom lasten ska ända till Afrika.
- Om det är bra kvalitet på virket och om vi lastar i en båt med bra lastutrymmen kan vi ta åtta virkespaket åt gången. I det här fallet kunde vi bara ta två, så det är klart att det tar tid, säger Christian Ljungkvist.
"Samma sak då"
Till saken hör också att Norrköping inte är specialiserat på sågat trävirke, utan har många typer av gods.
- Vi lastar exempelvis generatorer och stora turbiner, där tillbehören kommer i stora trälådor. Och det funkar bra.
Avdelningens ombudsman Morgan Gustavsson bidrar med ytterligare en förklaring till redarens utspel.
- När jag jobbade i Gävle för några år sedan, sa han samma sak där. Redarna spelar ut hamnarna mot varandra för att få bättre priser.
Har massor av jobb
Det är med viss förvåning som de båda stuvarna läser i tidningen att godsvolymerna över kaj går ner. Det är inte så det upplever det.
- Vi är inte så insatta i siffrorna, men vi har massor med jobb hela tiden, säger Christian Ljungkvist.
Om det beror på att hamnen tar in färre tillfälligt anställda, så kallade blixtgubbar, kan de inte säga. Däremot ser de att allt fler jobbar i terminalerna med omlastning av det landburna godset.
Möjligen kan det vara en förklaring till att de som finns ute på kajerna har fullt upp trots lägre volymer.
Containrar ökar
Något positivt är att containrarna har ökat lavinartat bara på den korta tiden, drygt en månad, sedan Pampusterminalen öppnades. Norrköping nyanställer nu, när andra hamnar avskedar.
- Vi tror på containersatsningen, säger Christian Ljungkvist. Synd att inte också den elektrifierade järnvägen till Pampushamnen via Kardonbron är klar.