"Studiemedlet räcker inte"
NORRKÖPINGÅsa Lundin studerar och är ensamstående trebarnsmor. Hon har svårt att få pengarna att räcka till.- Studiemedelssystemet är inte anpassat för studenter med barn, säger hon.
För Åsa Lundin, som studerar på Linköpings universitet och har tre barn att försörja, är det svårt att få ekonomin att gå ihop. På bilden syns barnen Kevin och Kim. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Åsa Lundin bor i Söderköping och läser på heltid vid Linköpings universitet sedan fem år tillbaka. I dag får hon studiemedel, bostadsbidrag och barnbidrag. Men hennes inkomster räcker inte för att försörja henne och barnen.
- Jag har förmånen att ha en mamma som kan ta hand om mina barn och ger dem mat. Annars skulle det inte gå ihop, berättar hon.
Studielån och studiebidrag uppgår till nästan 7000 kronor i månaden. Men Åsa Lundin uppskattar att hon skulle behöva ett par tusenlappar extra för att klara ekonomin.
Därför är hon positiv till TCO: s förslag om ett barntillägg för studenter med barn.
- Det skulle underlätta väldigt mycket, säger hon.
<b>Tufft inkomstglapp</b>
Tiden efter terminsavslutningen är svårast ekonomiskt. Endast ett halvt studiemedel betalas ut för juni samtidigt som det i regel uppstår ett inkomstglapp på sommaren.
- Den som får ett sommarjobb är ofta timanställd och får inte sin lön förrän i slutet av juli. Den här tiden är värst att klara, säger hon.
Den som har studentlägenhet får ett par sommarmånader hyresfria, men Åsa har bor i vanlig lägenhet och måste betala hyra för alla månader. Resorna till universitetet kostar henne ungefär sex hundra kronor i månaden. Med tre barn i hemmet blir matkostnaderna stora och hon hinner sällan ta med sig matlåda, utan tvingas äta lunch på universitetsområdet. Dessutom tillkommer utgifter för el, telefon, kläder och så vidare. Resultatet blir en ekvation som är svår att få ihop.
<b>Viktigt att öka inflytande</b>
Tidigare arbetade Åsa Lundin heltid och då hade hon en betydligt bättre ekonomi.
- En skillnad mot tidigare är att jag inte kan åka bort med barnen på helgerna. Det har vi inte råd med, säger hon.
Tiden på högskolan är till stor del styrd av hur schemat läggs. Åsa Lundin går dataingenjörsprogrammet, där det är många och långa labbar på kvällstid.
<b></b>
- Vi har ofta håltimmar på dagen, men för mig som reser med buss till universitetet gör de inte någon nytta. Man kan studera under den tiden, men det går ju inte att kombinera med att ta hand om barnen.
- Det är jätteviktigt att studenter med barn får ett större inflytande över schemaläggningen, säger Åsa Lundin.
Hennes schema är heller inte anpassat efter barnens lov.
- Under ett av barnens lov hade vi labbar mellan åtta och nio varje kväll och då blir det svårt att göra något roligt med barnen, säger hon.
- Jag tror inte att de tänker på att det finns ensamstående som studerar måste ordna med barnvaktning. Det kräver en väldig planering.