– Styrelsen hade inte längre förtroende för honom efter att det under en intern granskning uppdagats stora brister i ledarskapet kring hantering av kvalitetsarbetet och våra finansiella system, säger Daniel Collin, styrelseordförande för Studieförbundet Vuxenskolan Östergötland.
Studieförbundet Vuxenskolan genomförde 2020 en internkontroll av sina lokalavdelningar. Det framkom i Östergötland misstanke om jäv, bristande finansiella system och brister i rutiner.
En utökad utredning gjordes under 2021. Avdelningsstyrelsen sparkade i december avdelningschefen, bosatt i Norrköping, och gjorde en polisanmälan då man inte kunnat utesluta brott.
Avdelningschefen drev under sin anställning även ett eget företag, som jobbar med coachning av arbetslösa, och hyrde studieförbundets lokaler, till låg hyra. Det finns frågetecken kring hur anställda på extratjänst med bidrag från arbetsförmedlingen har använts.
– Företaget har haft verksamhet i våra lokaler. Där har vi inte varit riktigt överens om på vilket sätt det har skett, säger Alex Nejdemo, Norrköping, som tagit över som tillförordnad avdelningschef fram till sommaren.
Polisen rubricerar anmälan som trolöshet mot huvudman.
Den andra delen i granskningen är att utredningen också visat på brister i hur studietimmar rapporterats. Mycket av verksamheten har enligt rapporten genomförts och varit bra, men administrationen för att säkerställa kvalitetsarbetet och för att uppfylla Folkbildningsrådets villkor har varit bristfällig. En del verksamhet har heller inte genomförts alls eller i den omfattning som den rapporterats.
Cirka 76 000 studiecirkeltimmar mellan åren 2016 och 2021 kommer att strykas. Statsbidragen för den verksamheten kommer att återbetalas.
– Vi tar ansvar och stryker den verksamhet som blivit rapporterad felaktigt. Vi vill göra rätt för oss och återbetala de bidrag vi fått för felaktig verksamhet från kommun, region och stat, säger Alex Nejdemo.
Enligt Nejdemo rör det sig om miljonbelopp.
Bakom Studieförbundet Vuxenskolan står Liberalerna, Centerpartiet och LRF.
– Vad jag ser finns det absolut ingen grund för en polisanmälan, säger den förre avdelningschefen.
Han säger att det varit full transparens kring hans privata företag, att det varit förankrat i styrelsen, att hyran varit marknadsmässig och att allt kring anställningar har gått korrekt till.
Han säger också att det är ett generellt problem i hela branschen hur man rapporterar studietimmar, att alla studieförbund nu tvingas ställa högre krav, utifrån nya riktlinjer. Som avdelningschef och tjänsteman har han haft ett stort ansvar för om processer inte fungerat kring kvalitetsarbetet, säger han, men ytterst ansvarig för verksamheten är styrelsen.
– Det är ett tråkigt slut för mig. Som chef har man alltid en del i det, men det är ett gemensamt ansvar med styrelsen. Nu får jag bära mycket av skulden.
Under de tio åren som han varit chef har en bra verksamhet byggts upp i Östergötland, menar han, och en verksamhet som återkommande granskats av förbundskansliet.
Folkbildningsrådet säger i en kommentar att de känner till situationen och att Studieförbundet Vuxenskolan tog kontakt i samband med en visselblåsning. Hos Folkbildningsrådet pågår ärendet fortfarande. Det gäller misstänkt jäv, felaktig rapportering och brister i kvalitet.