Det säger Ann Westöö, verksamhetschef för geriatriska kliniken – den enhet som det alltså satsas på.
I förra veckan började de första studenterna – från läkar-, sjuksköterske-, fysioterapeut- och arbetsterapeutprogrammen vid Medicinska fakulteten på Linköpings universitet – börjat arbeta på den nya kliniska utbildningsavdelningen, KUA som alltså finns på den geriatriska akutvårdsavdelningen.
Utbildningsavdelningen är en del av den geriatriska akutvårdsavdelningen, GAVA, som är specialanpassad för äldre multisjuka patienter som söker vård ofta och kräver mycket tid och omvårdnad.
På KUA får studenterna handledning av erfaren personal. De får träna på både teamarbete och de specifika yrkesrollerna under två veckors klinisk utbildning.
– Det här är spännande och kul och det är bra att vi får den här möjligheten. Det är ett bra sätt att utvecklas tillsammans med andra med olika professioner, säger läkarkandidaten Almira Muhic, som är här under termin nio, innan det är dags för AT-tjänstgöring.
Hon tillhör den första gruppen studenter som började i förra veckan. Studenterna är här under den senare delen av sina respektive utbildningar.
– Det är jätteroligt att studenterna är här, de är viktiga för oss. Det här är mycket av framtidens vård eftersom befolkningen blir äldre. Därför tror jag också att det är en bra avdelning för studenterna att vara på. De får även möta multisjuka äldre med stora omvårdnadsbehov och med många olika läkemedel, säger Ann Westöö.
– Det är även bra att studenterna får möta andra yrkesgrupper och få en förståelse för hur de andra jobbar.
Får de äldre bättre vård i och med det här?
– Ja, det här är verkligen bra för alla parter. De äldre som är här blir påpassade som de inte blir någon annanstans. De hinner knappt ringa på knappen innan studenterna kommer, säger Ann Westöö.
Läkarstudenten Niklas von Matern framhåller dock att tanken egentligen inte är att ta hand om de äldre.
– Poängen är att vi ska få en helhetssyn vilket är extra viktigt när man jobbar med äldre patienterna, säger han berättar att en äldre människa som till exempel bryter benet behöver mer vård än en yngre.
Satsningen på den nya utbildningsavdelningen är ett led i arbetet med framtidens Vrinnevisjukhus, som projektet Vision 2020 ska leda till.
Förutom att sjukhuset ska få en utvidgad roll som utbildningssjukhus för studenter så ingår också att lokaler anpassas och verksamheter utvecklas för att möta framtidens behov då den äldre befolkningen ökar.
Fotnot:
Utbildningsavdelningar har funnits inom Linköpingsuniversitet i 20 år och finns i och med den nya avdelningen, fyra avdelningar fördelat på Norrköping och Linköping. Vrinnevisjukhuset har alltså redan tidigare varit akademiserat sedan många år tillbaka.