Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Strykjärnet representerar Norrköping på vykortet

Och mycket är sig fortfarande likt på det här vykortet som är cirka 30 år gammalt.

Strykjärnet är en av Norrköpings mest berömda byggnader och tronar mitt på det här vykortet.

Strykjärnet är en av Norrköpings mest berömda byggnader och tronar mitt på det här vykortet.

Foto: Arnold Wikström

Norrköping2020-06-29 08:00

Bild från förr

På dagens vykort, tronar byggnaden Strykjärnet mitt på kortet. Ett kort som dessutom är i färg, till skillnad mot de flesta av vykorten i Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling.

Orsaken är förstås att de flesta av Kjells bilder är från 60-70 år tillbaka, före färgbildernas tid, medan dagens vykort troligen är taget under 1980-talet.

Det grundar jag på att vykortet är skickat från Västervik (!) den 30 oktober 1991och då var väl vykortet ett par år gammalt.

I princip känns det som det här vykortet kunde ha tagits idag, eftersom det mesta som syns på bilden är sig likt än idag.

Men man kan notera att Kärleksparken, det vill säga den lilla parken till vänster framför det så kallade Grå huset, ännu inte blivit möblerad med de bänkar och vilstolar som finns uppställda där idag.

Ännu är inte heller den mystiska höga skorstenen på plats ute i Strömmen, till höger om Strykjärnet.

På tal om skorstenar, kan man notera att det ryker ur en av Värmekyrkans fyra skorstenar, något som man väl inte lär kunna se numera, då skorstenarna mest används till den jättestora adventsljusstaken i december. En idé som kommunalrådet Reidar Svedahl (L) var upphovsman till en gång i tiden.

Angående Strykjärnet, som ju blivit något av ett kännetecken för Norrköping, uppfördes det 1916-1917 och är sedan 1991, det år som vykortet avsändes, förklarat som ett byggnadsminne. Och samma år flyttade också Arbetets museum in i byggnaden.

Men museets skylt högst upp på taket, är ännu inte på plats på kortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!