Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Strul och extrajobb"

Ett berg av kläder växer vid EU:s gränser och flera företag i klädbranschen hotas av konkurs.
Orsaken är att EU satt stopp för klädimport från Kina.
- Det betyder strul och extrajobb för oss, säger Sussi Calås-Jonsson på Stadium i Norrköping.

EU har återinfört importkvoter på kläder från Kina för att skydda den europeiska produktionen. Och nu växer berget av kläder vid  EU:s gränser.
Foto: Scanpix

EU har återinfört importkvoter på kläder från Kina för att skydda den europeiska produktionen. Och nu växer berget av kläder vid EU:s gränser. Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-08-11 06:00
EU släppte importen av kläder från Kina fri från den 1 januari i år. Men efter europeiska och amerikanska påtryckningar återinfördes kvotsystemet igen från den 1 juli.
Sedan dess växer bergen av kinesiska kläder vid EU:s gränser. På fraktfartyg och tullområden ligger mer än 45 miljoner tröjor och drygt 700 000 par byxor. Skälet är att Kina fortsatte att skeppa ut kläder ända fram till den 20 juli och att EU tar inte emot fler eftersom kvoterna är fyllda.
Det här ställer till problem för textilföretag som importerar mycket från Kina.
På Stadium i Norrköping är effekterna marginella, säger Sussi Calås-Jonsson.

Några order
- Vi har några order som är skeppade, men inte kommer fram, så kortsiktigt påverkar detta oss negativt.
För Stadiums del handlar det om stickade tröjor, sweatshirts och T-shirts.
- Det här betyder en hel del strul och extraarbete för oss. Det betyder att vi måste handla på andra ställen. Vår ambition är att det absolut inte ska drabba kunderna, säger Sussi Calås-Jonsson.
Det är framför allt mindre klädföretag som drabbas av de återinförda textilkvoterna. De har svårare att snabbt flytta produktionen till andra länder.
- Små företag i branschen riskerar att gå i konkurs. De betalar ofta varorna redan innan leverans och har inte lika lätt att omförhandla som stora företag, säger Åke Weyler, vd för textilimportörerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om