Det handlade då om strokevården, om nya rutiner på akuten och om särskild akutvård för multisjuka äldre.
På medicinens område kan man sannerligen tala om utveckling. För 30 år sedan var det egentligen inte så mycket som kunde göras för strokepatienterna. Idag finns flera fungerande behandlingsmetoder.
Men man har inte stort mer än fyra timmar på sig. Sedan är skadan ohjälpligt skedd.
Om detta och annat informerade Bengt Stahre, tidigare under många år ansvarig för strokevården på Vrinnevisjukhuset..
Alla kroppens funktioner styrs, mer eller mindre, från hjärnan. Stroke medför att blodtillförseln till hjärnan stoppas upp. Då dör hjärnceller.
OersättligaTill det speciella för hjärnan hör, att vare sig döda eller skadade nervceller kan ersättas. Å andra sidan uppgår deras antal till 100 miljarder. Så där finns i alla fall, som väl är, lite att ta av.
Efter hjärtsjukdomar och cancertumörer är stroke tredje vanligaste dödsorsaken i dagens Sverige.
Symtomen är mångahanda. Förlamning, känslobortfall, tal- och sväljsvårigheter, snedhet i ansiktet med mera. Då gäller det att inte vänta och se, utan direkt ringa ambulans. Tiden är ju en avgörande faktor.
– Hellre tio ambulansresor för mycket än en för lite, sade Stahre.
Då läggs man inOch om symtomen redan gått över, när man kommit till sjukhuset? Man läggs in likväl, för grundlig undersökning.
Dominerande vårdform är tydligen trombolys, det vill säga tillsats av propplösande medicin.
En ännu mer modernt vårdingrepp är trombektomi. Där går man handgripligen går in i blodsystemet med en ballongförsedd kateter – och letar upp proppen. Sådant klarar man på Regionsjukhuset.
– Där finns också en av Sveriges främsta operatörer, en mycket skicklig italienare, sade Stahre.
Nytt mottagandeÅsa Centerstrand från Vrinneviakuten informerade om det system för mottagande av multisjuka äldre, som benämns Alma och med framgång har prövats de båda senaste åren.
Här handlar det om de mest sköra äldre, som direkt slussas dessa vidare till det särskilda Alma-teamet, med läkare och sjuksköterska ingår. De får där ett särskilt omhändertagande. Vårdmässigt finns dock ingen skillnad.
– Vi hoppas nu att Alma permanentas. Den här verksamheten behövs verkligen, summerade Åsa Centerstrand.
Ska hinnas medMonika Karlsson från Vrinnevisjukhuset samt Linda Bohlin och Jenny Pettersson från Motala lasarett berättade om det nya prioriteringssystemet inom landstingets akutvård.
Minst 80 procent av patienterna ska bedömas för prioritering inom 15 minuter, och sedan hinna bedömas av läkare inom en timme.
Till att uppnå dessa mål har man dock en del kvar, särskilt på Vrinnevisjukhuset.