Stridsbåtar syntes vid Hamnbron
NORRKÖPINGTvå av marinens stridsbåt 90 syntes i Norrköpings hamn igår, faktiskt ända uppe vid Hamnbron.Om dessa, som många höjde ett ögonbryn för, berättar vi i Norrköping runt, där vi också noterar att studenter från Campus Norrköping just nu bygger en spårvagn, som ska användas vid en karneval i Linköping!
Igår syntes två militärbåtar av typen stridsbåt 90 djupt inne i Norrköpings hamn, ja, de åkte ända fram till Hamnbron. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
<b>Självgående soffa</b>
- Vi kommer även att åka över med en unik soffa, som är självgående via två elektriska motorer som driver den framåt.
- Soffan körs med en joystick och vi har provkört den i Västgötebacken med utmärkt resultat, säger Andreas Larsson vars studentkollegor även bygger en bastu, en bardisk och en surströmmingsburk i kolossalformat och allt ska vara med vid "kårtegen" i Linköping.
- Även vi i Norrköping är med i orkesterarrangemanget, via 10-tal orkestrar som ska spela i centrala Norrköping på fredag, tillägger Andreas Larsson. Men den stora festivalen sker i Linköping på lördag, med kortege och ett 40-tal spelande orkestrar.
<B>Stridsbåtar i centrum</B>
Inne i centrala Norrköping, vid Hamnbron, dök det igår upp två militärbåtar av typen stridsbåt 90. Många som såg dem höjde både en oc två gångr på ögonbrynen när de smäckra båtarna kom inglidande i maklig takt, innan de vände på en femöring och försvann ut mot Bråviken igen.
- Båtarna deltar i en navigationsutbildning av värnpliktiga båtförare, berättar major Ulf Eriksson på Marinbasen i Vaxholm.
- Det innebär att de får lära sig navigera både i skärgården, från Gävle i norr och ner tll östgötaskärgården, inklusive inne i de hamnstäder som finns längs den här sträckan.
<B>Lägger asfalt</B>
Igår började Bengt "Jeppe" Jensen från Skärblacka och hans kollegor att laga Norrköpings gator med ny asfaltsbeläggning.
Som Folkbladet berättat satsar Norrköpings kommun 12 miljoner kronor i år på att förbättra gatornas standard.
- Oftast lägger vi bara på ny asfalt med ett varierande tjockt lager från 20 millimeter och uppåt, men ibland måste vi även fräsa bort lite dåligt underlag innan vi kan ha på ny beläggning, berättar Bengt Jensen som är gammal i gemet:
- Jag har hållit på med asfaltsbeläggning sedan 1968, så det har blivit en och annan meter genom åren.
<B>? Och framför allt då under sommaren, förstås?</B>
- Ja, vi brukar börja i april och sluta framåt Lucia i december. Sedan brukar det bli att jag får stämpla några månader, om jag inte får jobb på något bygge, innan nya asfaltssäsongen rullar igång igen.
<B>? Är det ett roligt jobb?</B>
- Det är väl ett vårtecken så gott som något, när vi kör igång asfaltsbeläggningen, men roligt vet jag inte, säger Bengt Jensen. Asfalten är 160 grader varmt, så jag har en ganska het och dessutom bullrig arbetsmiljö.