Fackförbundet Kommunal har genomfört en studie bland de medlemmar som arbetar inom äldreomsorgen. Majoriteten upplever stor tidspress på jobbet minst en gång i veckan. Flera upplever också att bemanningen är så pass låg att det innebär en risk för de äldre.
Birgitta Lindström och Benita Bäckmark arbetar på Riks-City hemtjänst. De säger att stressen absolut kan innebära en risk, både för dem själva och för brukarna.
– Risken finns ju att när man är stressad så använder man inte hjälpmedlen fullt ut, man orkar kanske inte vänta på att sängen ska höjas upp ordentligt och så händer något just därför, säger Benita Bäckmark.
De mest intensiva arbetstiderna är på helgerna, för då finns minst personal tillgänglig. Det är dessutom svårt att få tag i vikarier ifall någon blir sjuk.
Missad lunchNär personalen kommer till jobbet på morgonen får de en eller ett par lappar med alla insatser som de ska göra under dagen. Schemat är planerat in på minuten. Men tiden det tar att ta sig från ett ställe till ett annat finns inte alltid med i planeringen och får de ett larm, måste de släppa det de håller på med för att åka dit.
– Senast förra helgen fick jag ett larm när jag hade hunnit ta två tuggor av min lunch, sen var schemat så tajt att när jag var klar där var det dags att åka vidare till nästa. Att lunchlådan får stå händer någon på jobbet säkert en gång i veckan, säger Birgitta Lindström.
"Inte acceptabelt"Mona Olsson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun, säger att de regelbundet följer upp bland annat arbetad tid, bemanning och patientsäkerhet inom äldreomsorgen. Hon förstår att det är ett stressigt jobb, men har inte uppfattat att personalen ibland inte hinner med sin lunch.
– Vi vet att personalen springer så fort de kan. Vi gör det bästa av de resurser som vi har. Sen är det också en ledarfråga hur man bäst tar tillvara de resurserna. Men att man inte hinner med sin lunch är självklart inte acceptabelt, säger Mona Olsson.