"Stress på gott och ont" tema för psykiatrivecka
NORRKÖPINGPå måndag inleds den psykiatriska veckan i Norrköping. Omkring 20 procent av befolkningen lider av psykisk ohälsa.Men de fördomar som finns gör att många talar tyst om sina problem.- Vi vill arbeta för en attitydförändring, säger Ann-Christin Briby, psykiatrisamordnare, Norrköpings kommun.
- Det är inte bara de som arbetar för mycket som drabbas av stress. Tvärtom är det ett tema som talar till alla oavsett om man arbetar, är arbetslös eller är sjukskriven. Sysslolöshet kan ge stress, säger Hans Abrahamsson, från Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.
- Även barn utsätts för stress, inflikar Yvonne Claesson, från Finspångs kommun.
<b>Ståupp om stress</b>
En av de som deltar i årets program är ståupparen Lasse Eriksson. Han står på Hörsalens scen på onsdag, tillsammans med stressforskaren David Jinder.
- De tar upp ett allvarligt problem med glimten i ögat, säger Monica Hagman, informationssekreterare på Norrköpings kommun.
Utbrändhet är ett begrepp som många känner till. Det tycker arrangörerna till psykiatriveckan, som vill sprida kunskap om psykiskt ohälsa, är något positivt. Men att det blivit ett ord på mångas läppar har också en baksida.
- Det används lite slarvigt och har blivit ett urlakat begrepp som blivit svårt att ta på allvar. Därför kan det vara svårt för de som drabbas att prata om det, säger Monica Jönsson från Psykiatricentrum.
Även andra sjukdomsdiagnoser används slarvigt, bland annat i media, anser arrangörerna.
- Det är viktigt att media inte spär på fördomar. Sjukdomsdiagnoser används vårdslöst av många journalister och det utmynnade i att vi bestämde oss för att ordna en paneldebatt med representanter från media, säger Monica Jönsson.
<b>Galningen fascinerar</b>
Paneldebatten ska handla om hur psykiskt sjuka framställs i media. Bland andra Folkbladets chefredaktör Christer Sandberg deltar i debatten och Alexandra Hjelm, från Sveriges Television, är moderator.
- I media framställs ofta psykisk ohälsa som något farligt och kopplas samman med brott, säger Monica Jönsson.
- Galningen verkar ha en lockelse på folk. Det finns mängder av psykopater på film och när det är Halloween klär ungarna ut sig till galningar som slår ihjäl varann, säger Hans Abrahamsson.
<b>Tiger om sjukdomen</b>
- Problemet är att ingen vill identifiera sig med något negativt. Det får folk att tiga om sin sjukdom, säger han.
Psykiatriska veckan anordnas i samarbete mellan kommunerna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping, samt Folkuniversitetet, Psykiatricentrum vid Vrinnevisjukhuset och IFS (Intresseföreningen för schizofreni och andra psykotiska sjukdomar).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!