Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stress bland handelsanställda

Var tredje butiksanställd i länet kommer alltid eller ofta hem utmattad från jobbet. Nära nog hälften upplever stress på grund av för liten bemanning.Detta enligt en enkät, som Handels-facket har genomfört.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-01-16 06:00

I denna landsomfattande enkät är det i och för sig bara 33 östgötar, som svarat. Sådant bör ju då vanligen tas med någon nypa salt.

- Men de lokala siffrorna stämmer överens med rikssiffrorna. Och det stämmer med vad vi får höra, när vi är ute bland medlemmarna, säger Carina Tollmann, försteombudsman på Handels avd 16.

- Många arbetsgivare använder idag tyvärr minimal bemanning för att spara pengar. Och när folk idag söker jobb, då frågar man "Vad har du för bidrag med dig?".

Provanställningar, som ju var tänkta att växa över i fasta jobb, har försvunnit mer och mer.

- Men det har blivit fler visstidsanställda. Man använder sig de otrygga anställningsformerna, säger Carina Tollmann.

Deltidsmyten

Att deltid skulle vara något, som de handelsanställda själva önskar sig, är enligt Dan Nilsson, ombudsman i avd 16, en myt.

- Den absoluta majoriteten av våra medlemmar vill ha heltid, och en lön som går att försörja sig på.

Genomsnittliga arbetstiden för en Handels-medlem är idag 28 timmar, och snittlönen 15.000 kr i månaden. Då drar OB-tilläggen för kvällar och helger upp, utan dem skulle lönen varit ännu lägre.

En följd av detta är, att konkurrensen kan bli hård om extratimmarna, och då givetvis framför allt om dem med bra OB-tillägg.

Tjafs och ilska

- Det där är ett extremt stort problem, som vi fått till oss många gånger. Då kan det bli ilska mot arbetsgivaren. Men allt tjafset om timmar sätter sig ju i arbetslagen också, säger Dan Nilsson.

- Det är ständigt väldigt mycket extrafolk. Det är en väldigt liten del av personalen, som får dra det tunga lasset, säger Carina Tollmann.

I ganska hög grad är handeln ett genomgångsyrke, något på vägen mot något annat. Den problematiken har också starkt ökat på senare år, på grund av den allmänna osäkerheten ifråga om anställningar.

Finns en gräns

- Någonstans måste då arbetsgivaren ställa sig frågan: Hur mycket är det värt att ha medarbetare, som har energi och som inte kört slut på sig genom att behöva jaga extra timmar?

- Någonstans går ju gränsen. Och vi känner, att vår bransch är ganska nära den gränsen nu, säger Dan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om