Det kom en busslast med sjuksköterskor från framför allt Motala men även i viss mån Linköping. Samlingen skedde på Tyska torget, varifrån man tågade upp till ytorna mellan Linden och Spiralen.
Vad det hela handlade om stod att läsa snart sagt överallt; på plakat och banderoller, på tröjtexter, på fastnålade märken.
”Utan oss stannar vården”, ”Ursäkta röran, vi bygger för framtiden”, ”Rättvis lön för livsviktiga yrken”. Vi såg också någon liten flicka, som bar fram plakatet ”Mer lön till mamma”.
På sina håll var det lite mer våldsamma tongångar, såsom ”Nu är det krig! Mer pengar åt syrrorna”. Medan det hos andra tycktes vara räddaren i höjden som anropades: ”Vi ber en bön! För högre lön!”
Rungande parollerUnder marschen längs Drottninggatan var det knappast tyst en endaste sekund, utan här avlöste de rungande kampparollerna varandra:
– Ropen skalla, rätt lön åt alla!
– Rättvis lön, oavsett kön!
– Vilka vill studera? Snart är det inga mera....
Så gick det på, och vid samlingen talade sedan först representanter för de olika grupper, som är uttagna i strejken. Varefter Kristina Nyström, ordförande för Vårdförbundets östgötaavdelning, höll en avslutande appell.
– Det finns 105.000 sjuksköterskor, barnmorskor och medicinska analytiker i Sverige. I Östergötland är vi över 7.000 medlemmar. Och vi anser, att vi är felavlönade!
”Det räcker inte”– Sveriges Kommuner och Landsting säger, att vi haft den bästa löneutvecklingen på arbetsmarknaden. Men det räcker inte, när utgångsläget var så dåligt. Dessutom har det varit stagnation de senaste åren.
Hon menade att strejken, med allt tal om samhällsfarlighet från arbetsgivarhåll, visat just på hur oumbärliga sjuksköterskorna är.
– Nu äger medlarna frågan. Förhoppningsvis kommer de att ta kontakt med Vårdförbundet före måndag.
Och Kristina Nyström upprepade ett argument, som hörts ofta i dessa dagar.
Nämligen: Om inte lönerna höjs, och sjuksköterskorna får rättvisa löner, då kommer det att bli mycket svårt med rekryteringen framöver. Med de farliga följder för vården, som detta skulle få.
Hög kampmoralCarola Andersson, en av de lokala strejksamordnarna, sade till Folkbladet att strejken förflyter i goda former. Kampmoralen är hög.
– Men det har ju varit ovanligt mycket skyddsarbete, och många medlemmar tycker att det varit väl mycket dispenser och undantag.
– På varje strejkarbetsplats skriver våra medlemmar upp allt sådant i en loggbok. Men det där tittar vi inte på förrän i efterhand.