Strålande tider för campingplatserna
NORRKÖPINGCampandet har ökat kraftigt i Sverige jämfört med för tio år sedan. I år väntas antalet gästnätter öka med ungefär sex procent jämfört med förra året. Men nu är taket nått. Campingplatserna tvingas dagligen tacka nej till folk, eftersom det inte finns plats.
Irene Andersson och hennes man tillhör de så kallade långliggarna på Sörsjöns camping. Husvagnen står uppställd under hela sommarsäsongen. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
? Det tråkiga är att man måste säga nej till flera hundra personer varje dag som ringer per telefon, säger Christer Goldhammer som är driftschef för Sörsjöns camping som ligger en dryg mil norr om Norrköping. Men så är det i hela Norrköping.
I år går campingägarna i Sverige mot ett nytt rekordår. En prognos från Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR, visar att campandet i år ökar med ungefär sex procent jämfört med förra året. Eller från 16 miljoner gästnätter 2002 till 17 miljoner gästnätter i år.
? Det här har varit en mycket bättre säsong än vanligt, säger Peter Jansson som är VD på SCR.
<B>Fler i år</B>
Det är något som även märks i Sörsjön. Mellan 2001 och 2002 ökade antalet gästnätter i Sörsjön med drygt 176 procent. Från 1952 gästnätter 2001 till 5399 gästnätter 2002. Och trots att förra sommaren var ett rekordår i Sörsjön, tror Christer Goldhammer att man haft ännu fler gästnätter i år.
Den svaga svenska kronan och det fina sommarvädret är orsaken till att campandet har ökat så mycket, anser Peter Jansson. Dessutom har det oroliga världsläget gjort att många väljer att semestra hemma.
Viola och Sanny Henrysson från Nybro i Småland är vana campare.
Med sin gamla Folkvagnsbuss som byggts om till husbil åker de runt till olika platser i Sverige. I år har de hittills bland annat varit i Mora, Rättvik och Leksand. Och så då i Sörsjön.
? Vi är de här som inte vill åka utomlands på sommaren, det gör vi bara inte, säger Viola Henrysson. Vi vill uppleva den svenska sommaren.
När paret åker utomlands, får det bli på vintern. Avkopplingen och att komma hemifrån är det bästa med att campa, anser Sanny Henrysson.
Med Folkvagnsbussen kan de också ta sig överallt utan problem. Och eftersom de gärna vill besöka olika platser är det sällan de stannar längre än en natt på samma camping.
? Vi har haft både tält och husvagn, men det här är det bästa, säger Viola Henrysson. Vi kan stanna när vi vill. Sedan tittar vi på kartan och så bestämmer vi vart vi ska åka.
<B>Tältandet ökar</B>
Något som ökat mycket i år är tältandet. Det har man både märkt på SCR och på Sörsjöns camping.
? Jag trodde tältens tid var förbi, men det har varit så otroligt mycket tält nu, säger Christer Goldhammer.
Enligt Peter Jansson på SCR är det framförallt många 70-talister som vill återuppleva barndomens tältande med sina barn när de nu själva har blivit föräldrar. Men om campandet ska öka mer måste campingplatserna bli större, eller också får man bygga fler campingplatser. Annars måste säsongen bli längre.
? Vi är nog närmare taket nu, säger Peter Jansson. Det kan inte bli mera fullt.
Men det är inte bara svenskar som campar i Sverige. Det kommer också många utländska turister till svenska campingar. Främst norrmän, tyskar, danskar och holländare.
På Sörsjöns camping gör sig Rolf och Margrit Hodel, och deras tre barn, från Luzern i Schweiz, beredda för avfärd.
Tillsammans med Rolfs bror Roland och hans fru Diana och deras tre barn har de tillbringat fem dagar i Sörsjön.
Nu ska de åka vidare mot Tiveden. Rolf Hodel och hans fru har bekanta i Nyköping som de brukar besöka. Rolf Hodel berättar att han är i Sverige för tolfte gången. Tidigare åkte han och frun hit till Sverige på motorcykel, men nu är det husvagnen som gäller.
? För oss är Sverige väldigt intressant, säger Rolf Hodel. Huvudsakligen för naturen. Vi har gått i skogen på kvällarna och letat efter bär. Och sedan är människorna öppna och vänliga här.
En annan fördel med Sverige är de låga campingavgifterna och den höga standarden på campingarna.
Enligt Rolf Hodel har Sverige de lägsta campingavgifterna i Europa.
<B>Bättre vägar</B>
Dessutom är vägarna mycket bättre i Sverige än i Norge, där familjen Hodel också varit.
Att sedan alkohol och tobaken är mycket dyrare i Sverige än i Schweiz spelar mindre roll för barnfamiljerna Hodel.
? Jag har varit här i Sverige minst fem gånger, säger Diana Hodel. Skogen och sjöarna är jättefina här.
Utanför sin och makens husvagn ligger Irene Andersson från Norrköping och solar på en tältsäng. Hon tillhör de så kallade ?långliggarna?.
Det vill säga de som har sin husvagn uppställd under hela sommarsäsongen. De är här i Sörsjön för 26:e året i rad. Och de bor i husvagnen under större delen av sommarsäsongen.
De åker bara hem för att vattna. En av hennes söner har också sin husvagn uppställd här. Det har han haft i sju år.
? Vi trivs här, säger hon. Det är ju det att det är så skönt här ute, naturskönt och sedan är det nära till staden. Det är här man laddar om sina batterier.