Straffsystemet som har brister
NORRKÖPINGDe villkorliga domarna med samhällstjänst istället för fängelsestraff ökar. Tommy Wikström tillförordnad Kriminalvårdsinspektör vid Frivården i Norrköping tycker att systemet har brister. - Många av dem som döms till villkorlig dom och samhällstjänst får inte den vård de behöver. De borde vara mer restriktiva med de straffen.
Under 2002 har de här straffen ökat. Under 2000 och 2001 låg genomsnittet på 214 respektive 247 påbörjade straff i månaden. I år är den motsvarande siffran 315.
- Jag tycker det är en bra påföljd istället för ett fängelsestraff. Många gör sin samhällstjänst hos idrottsföreningar eller inom kyrkan. Det kan vara allt från reparationer till gräsklippning. Jag tycker att det fungerar bra och en hög procent utför sin samhällstjänst, säger Tommy Wikström vid Frivården i Norrköping.
Samtidigt som han tycker att systemet fungerar riktar Tommy även kritik mot det.
- En stor del av dem som döms till villkorlig dom med samhällstjänst är rattfyllerister. Många av dem har alkoholproblem och skulle behöva något program för att få hjälp med sina problem. Det får de inte som systemet är utformat idag. Jag tycker att man ska vara mycket mer restriktiv med att utdöma de här straffen.
De som döms till fängelsestraff eller elektronisk fotboja och är i behov av vård får det genom olika program. Så är inte fallet vid villkorlig dom med samhällstjänst.
Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Bertel Österdahl är medveten om problematiken.
- Vi tycker det här är en bra påföljd men vet samtidigt att exempelvis rattfyllerister många gånger skulle behöva behandling. Det här är en resursfråga och vi har haft stora krav på besparingar, förklarar Bertel Österdahl.
Ska man döma de som är i behov av behandling till den här typen av straff?
- Det vill jag inte uttala mig om. Det här är beslut från regeringen, säger Bertel Österdahl.
Varför har den här typen av straff ökat?
- Det här är en ny påföljd och att de här domarna ökar är i linje med utvecklingen. Jag tycker det är positivt. Dessutom är det resurssparande. Det här straffet kostar 260 kronor per dygn och person i jämförelse med nästan 1500 per dygn per dygn på en öppen anstalt, förklarar Bertel Österdahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!