Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stötfångare mums för lejon i Safariparken

NORRKÖPING
Stockholmsfamiljen räknade med ett trivsamt besök i Safariparken i Kolmården i måndags.
Men färden blev mycket mer spännande än vad familjen kunnat ana.
Ett lejon gick till angrepp mot bilen och bet hål på stötfångaren.

Norrköping2003-08-14 00:00
Johan Luhr, hans sambo och treårige sonen Daniel från Stockholm besökte Safariparken i Kolmården i måndags när ett lejon helt plötsligt gick till angrepp mot deras bil. Lejonet bet två hål i ena stötfångaren och orsakade en del repor runtomkring. Sedan upptäckte viltvårdarna vad som hände och skrämde iväg lejonen.
Mats Johansson, avdelningsansvarig på Safariparken, anser att det hela blivit väldigt uppförstorat.
- Jag förstår om familjen blev rädd, men det handlar om att lejonen är väldigt nyfikna eftersom de inte är vana vid bilar, menar han.

<b>Unga lejonhannar</b>
De sex unga lejonhannarna som kom från Borås djurpark i höstas har inte hunnit vänja sig vid bilar. De fyra övriga lejonen i parken är honor som är födda och uppväxta med bilar. Samtliga lejon i Safariparken är unga djur i tvåårsåldern.
- Lejonhannarna är inte ute efter att attackera bilarna utan är bara lekfulla, betonar Mats Johansson.
Han påpekar att i varje rovdjursanläggning finns det alltid en bevakningsbil redo utifall något händer. Men det finns ändå några saker att tänka på vid ett besök i Safariparken.
- Veva inte ner rutorna och går bilen sönder ska man inte gå ur bilen utan sitta kvar tills vakterna kommer till undsättning, säger Mats Johansson.

<b>Stå för kostnaderna</b>
Besökarna i Safariparken kör in på egen risk. Det innebär att om fordonet skadas och vagnskadeförsäkring saknas får den drabbade själv stå för kostnaderna.
- Men vi står för självrisken om det anser vara "vårt fel", förklarar Mats Johansson.
Safariparken har varit skonad från allvarliga incidenter i över 20 år.
1982 inträffade dock en tragisk dödsolycka när en tysk medborgare bröt mot alla parkens regler. Han klev ur sin bil för att klappa lejonungarna och blev attackerad med dödlig utgång som följd.`
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om