Det är en tillfällig lösning under vinterhalvåret - men början på ett långsiktigt samarbete mellan Norrköpings kommun och KFUM kring boendeverksamhet för ensamkommande flyktingbarn.
– Vi har ett sådant enormt tryck nu på ensamkommande. Det gäller i hela Sverige. Vad vår förvaltning gör nu på löpande band är att både teckna avtal och göra nya upphandlingar, för att hitta nya boendeformer, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.
Kommunen har tidigare prövat ett idéburet offentligt partnerskap med den ideella sektorn kring EU-migranter. Nu gör man det även för att lösa den akuta krisen med ensamkommande barn.
I ett första steg innebär det tolv tillfälliga boendeplatser på KFUM:s lägergård Brevik på Vikbolandet från den 1 november till den 15 april nästa år.
KFUM Brevik, som tillhör KFUM Norrköping, ordnar personal och volontärer.
– I det första ledet är det personal via KFUM. Vi har en väldig brist på personal – vi startar ju upp väldigt många verksamheter parallellt, säger Ann Henriksson, verksamhetschef inom socialtjänsten.
Kommunens bidrag till verksamheten är 600 000 kronor i månaden, för lokalhyra, personal och drift, något som ryms inom ramen för den ersättning kommunen får från Migrationsverket.
I sommar drar KFUM Breviks vanliga lägerverksamhet i gång, därför är boendet där en tillfällig lösning under vinterhalvåret.
Försöket ska utvärderas. Tanken är att utveckla samarbetet och hitta former för en boendeverksamhet i en annan lokal, i Norrköping, med personal både från kommunen och KFUM. KFUM:s föreningsverksamhet ska bidra till integrationen.
– Vi är extremt tacksamma att det finns människor som räcker ut handen, säger Roger Källs.
Alexandra Ringius Hård, engagerad i scouterna inom KFUM och sjuksköterska, anställs på Brevik som samordnare för boendet.
– Brevik vill skapa mötesplatser och jobba med integration, och har gjort det genom lägerverksamhet i många år. Det här blir en ny erfarenhet för oss, säger hon och talar om att hjälpa till i en akut situation.
– Vi har inget vinstintresse alls. Brevik har aldrig haft det, säger Alexandra Ringius Hård.