Vid en digital pressträff på måndagen presenterade kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) Kvartettens inriktning på budgetarbetet inför 2022.
– De ekonomiska förutsättningarna är fortfarande tuffa och osäkra, men något mer gynnsamma än de kanske var när vi satt i budgetarbetet förra gången, säger Olle Vikmång och talar om en ambition att värna och bibehålla nivåerna inom skola och äldreomsorgen, och växla upp när det kommer till jobb- och näringslivsrelaterade frågor för att möta en nedgång i konjunkturen och en stigande arbetslöshet.
– Och när vi prioriterar ska vi sätta trygghetsfrågorna i första rummet. När det står och väger mellan två besparingar eller två satsningar så ska trygghet väga tungt när vi gör den prioriteringen.
En utmaning är demografin, där andelen äldre och yngre i behov av kommunala insatser växer snabbare än andelen i arbetsför ålder, något som är en nationell trend. En annan utmaning är att man inte vet vilka effekter pandemin kommer att få på konjunkturen långsiktigt.
Kommunen tar beslut om budgeten i juni, och staten tar sitt budgetbeslut under hösten. Hittills har staten tagit ett stort ansvar under pandemin, med riktade statsbidrag. Hur statsbidragen kommer att utvecklas framöver är svårt att överblicka, säger Vikmång.
En ljusning är att den senaste skatteprognosen är mer gynnsam än man tidigare trott, och att överskottet för 2020 ser ut att bli "mycket stort", hur stort är för tidigt att säga.
– Det ger oss möjligheter framåt, kommande år, att använda oss av de överskott vi gjort både 2020, men också tidigare, för att något kunna lindra behovet av effektiviseringar kommande år.
Överskottet förklaras med att staten gått in och skjutit till resurser under pandemin, att mycket kommunal verksamhet ställts in under 2020 samt sänkta kostnader för försörjningsstöd.
– Det har varit en diskussion där vissa framställt det som något negativt att våra kostnader för försörjningsstöd sjunker, men det kan inte vara mer fel, för det möjliggör ju också att vi istället för att lägga pengar på att passivt betala ut försörjningsstöd kan använda resurser för att satsa på aktiva åtgärder framåt, säger Olle Vikmång.
Behovet av investeringar i den växande staden är fortsatt stort. Det handlar framför allt om investeringar i lokaler, utbildningslokaler, skolor och förskolor, och lokaler inom vård och omsorg, behov av särskilda boenden och LSS-bostäder. Fler bostadsområden ger också behov av investeringar i infrastruktur, gator och parker. Investeringar medför också ökade driftkostnader. Så trots rekordinvesteringar krävs hårdprioriteringar:
– Vi behöver prioritera bland investeringarna, men göra det på ett sätt så att det inte blir hämmande för Norrköpings fortsatta utveckling och tillväxt.
Olle Vikmång gör också antagandet att kommer att finnas ett tillfälligt utökat behov av insatser inom skolan, då en del elever inte kunnat få det stöd de behövt under pandemin. Även inom äldreomsorgen tror han att det finns ett utökat omsorgsbehov framåt, då många äldre just nu avstår insatser, både plats på särskilt boende, men också hemtjänst.
I en lågkonjunktur behöver kommunen också lägga i en extra växel för att klara jobben framåt, säger Vikmång och talar om insatser inom vuxenutbildning och andra arbetsmarknadsinsatser, och om att ge det lokala näringslivet förutsättningar att växa och utvecklas.