Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort behov av fler blodgivare

Det råder blodbrist i länet. Sådan brist att landstinget har fått köpa in extra blodpåsar från Jönköpings och Kalmar län.

Johanna Wärff på blodtappen på Vrinnevisjukhuset säger att det finns ett stort behov av blodgivare just nu när många är bortresta och inte har tid att besöka blodcentralerna.

Johanna Wärff på blodtappen på Vrinnevisjukhuset säger att det finns ett stort behov av blodgivare just nu när många är bortresta och inte har tid att besöka blodcentralerna.

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2009-07-29 03:00
- Efterfrågan på blodgivare är stor året om. Men nu på sommaren får vi in mindre påsar när många blodgivare går på semester, säger Johanna Wärff på blodtappen på Vrinnevisjukhuset. Hur man ska få fler semestrande blodgivare att besöka blodcentralerna vet hon inte. - Vi har bara öppet tisdag, onsdag och torsdag just nu, säger hon. Brist på alla grupper
Det råder brist på samtliga blodgrupper. Landstiget i Östergötland har fått köpa in extra blodpåsar från Jönköpings och Kalmar län. Men det är inget ovanligt. Situationen i sommar är inte värre än tidigare år. - Vi säljer ofta blod till Stockholm där det finns transplantationskirurgi och vi köper i första hand från närliggande landsting som Kalmar och Jönköping, säger Johanna Wärff. Hur länge landstinget kommer att behöva köpa blodpåsar från andra län är osäkert, men Johanna Wärff tror att det bara kommer att vara över sommaren. Oroas ej för influensa
I samband med att allt fler befaras att drabbas av svininfluensan till hösten skulle det kunna bli blodbrist igen. Om man ska lämna blod ställs höga krav på att man är helt frisk. En förkylning utan feber eller andra tecken på influensa får godkännas efter symtomens upphörande. Men att många kan bli sjuka och inte kunna komma till blodcentralerna är ingenting som Johanna Wärff oroar sig för. - Blodet håller bara i sex veckor så vi kan inte bunkra upp, men det är dumt att spekulera i hur svininfluensan kommer att drabba blodgivningen. Det kan ju räcka med att blodgivarna blir sjuka ett par dagar mellan sina tappningar. - Vi funderar mest på hur vi ska kunna ersätta oss själva. Vi hoppas att vi håller oss på benen, fortsätter hon. En stunds avkoppling
Jörgen Axelsson och Camilla Hansson har varit blodgivare i flera år. De ligger i varsin säng i tappningsrummet. Camilla Hansson arbetar på Vrinnevisjukhuset och tycker att det är viktigt att lämna blod. - Det kan aldrig bli för många blodgivare. Det kan ju hända att man själv skulle behöva blod någon gång också, säger hon. Jörgen Andersson bläddrar i en tidning under tappningen. Han ser tiden i tappningsrummet som en stunds avkoppling. - Och så får man snygga designade glas varje gång man tappar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om