Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort behov av arbetskraft i Ostlänkens spår

Det behövs stora behov av arbetskraft när Ostlänken byggs. Förutom arbetskraften till Ostlänken behövs ytterligare 6 000 personer. Efterfrågade yrkesgrupper är anläggningsarbetare, ingenjörer och betongarbetare.

Ytterligare  6 000 jobb. Många nya arbetstillfällen följer i Ostlänkens spår.

Ytterligare 6 000 jobb. Många nya arbetstillfällen följer i Ostlänkens spår.

Foto: Tord Olsson

NORRKÖPING2015-03-03 15:00

Under tisdagen presenterades en ny rapport av Sweco om kompetensbehovet för byggandet av infrastruktur längs Ostlänken. Rapporten har tagits fram av East Sweden Infra Cluster, som är ett samarbetsprojekt mellan Region Östergötland, Regionförbundet Sörmland, Östsvenska Handelskammaren samt Linköpings, Norrköpings, Nyköpings och Trosas kommuner.

Rapporten visar att förutom de cirka 13 000 årsarbetskrafter som behövs för att bygga Ostlänken, behövs också cirka 6 000 sysselsatta i liknande arbete i kommunerna längs Ostlänken och för att bygga nya bostäder och liknande fastigheter. Analysen pekar på ett behov av ytterligare 1 000 anläggningsarbetare, lika många anläggningsmaskinförare, 500 civilingenjörer inom bygg och anläggning, 800 byggingenjörer och byggtekniker och 600 betongarbetare. Det behövs också arkitekter, planarkitekter och stålkonstruktionsmontörer.

Rapporten konstaterar också att samtidigt som Ostlänken byggs, kommer det parallellt att byggas för 100 miljarder kronor i södra Sverige. Detta innebär att det finns ett behov av arbetskraft som motsvarar 50 000 årsarbetskrafter, som måste fyllas enligt rapporten.

Enligt rapporten är det därför viktigt att regionens företrädare, både inom offentlig verksamhet som inom näringslivet, är väl förberedda.

– Det handlar om att matcha utbildningar med näringslivets ökade behov, säger Lejla Gros, strateg för kompetensförsörjning hos Region Östergötland.

Utöver det utökade kompetensbehovet inom byggbranschen, så kommer även andra näringar som hotell och restauranger att få en ökad efterfråga enligt rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om