Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt att få nyanländas barn till förskolan

När Norrköpings kommun enligt ett nytt lagkrav reserverade plats i förskolan åt 33 barn med utländsk bakgrund och kort tid i Sverige var det bara vårdnadshavarna till totalt tre barn som tackade ja.

"Förskola för fler barn" infördes 1 juli 2023.

"Förskola för fler barn" infördes 1 juli 2023.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköping2024-02-22 17:00

Från den 1 juli 2023 gäller nya bestämmelser i skollagen som innebär att alla kommuner ska arbeta uppsökande och ta kontakt med vårdnadshavare till barn i åldern tre till sex år som inte går i förskolan. Kommunen ska informera om förskolan och barns rätt till förskola. Det är den ena delen i lagändringarna som benämns "Förskola för fler barn." 

Den andra delen, för bättre språkutveckling i svenska, är att kommunen även ska erbjuda och reservera en förskoleplats – även om föräldrarna inte önskat det – till barn i åldern tre till fem år, om barnet eller vårdnadshavare är födda utomlands och har bott i Sverige i högst fem år. Platsen reserveras en månad. Det är frivilligt att anta erbjudandet. 

Alla barn har rätt till 15 timmar avgiftsfri förskola från tre års ålder och det är det som ingår i den reserverade platsen.

undefined
Utbildningskontoret, öppna förskolan och familjecentralerna är viktiga aktörer i arbetet med "Förskola för fler barn" i Norrköping.

Jennifer Hallgren, sakkunnig vid utbildningskontoret, är projektledare för implementeringen av de nya lagparagraferna i Norrköping. Bakgrunden till lagändringen är att man vill öka deltagandet i förskolan, vilket avser att ge positiva effekter för barns utveckling och lärande och för samhället i stort.

– Vi påbörjade arbetet med uppsökande verksamhet och erbjudande om platser redan förra vårterminen. Vi behöver nå målgruppen som vi ska erbjuda och reservera en plats för senast tre månader innan barnet välkomnas till förskolan, säger Jennifer Hallgren. 

Genom att titta på folkbokföringen kontra barn som är inskrivna i förskolan fick man fram vilka familjer som skulle kontaktas.

Utfallet blev att den uppsökande verksamheten, riktad mot barn som inte går i förskolan, våren 2023 omfattade cirka 130 barn, fördelade på främst sex av nio förskoleområden. En broschyr om förskola och barnens rätt till utbildning skickades ut till vårdnadshavarna, även till de med barn på familjedaghem.

undefined
Tilläggen i skollagen ska öka deltagandet i förskolan, vilket avser att ge positiva effekter för barns lärande och för samhället i stort.

– Det är inte alla som har kunskap om förskolans syfte och barnens rätt till utbildning, säger Jennifer Hallgren.

Hon ser en ökning av antalet barn, men då vårdnadshavare kontinuerligt ställer barn i kö till förskola är det svårt att veta om ökningen beror på utskicket.

33 av de 130 barnen ingick i kategorin kort tid i Sverige, där förskoleplats skulle reserveras. Flest av dem bodde i området "Lindö, Oxelbergen, City" följt av "Sandbyhov, Marielund". Ett brev med erbjudande om plats på en specifik förskola skickades hem till vårdnadshavarna. Under våren tackade en av dem ja, fyra tackade nej, 24 svarade inte och fyra hade flyttat. Efter påminnelse var det en till som tackade ja och ytterligare en tackade ja i augusti – totalt tre barn alltså.

Resultatet är snarlikt det i Linköping. Inte så många kan man tycka, men man får ändå vara glad för de tre, menar Hallgren. 

– Vi är fortfarande i startgroparna. Det hänger också ihop med hur mycket resurser vi kan lägga på det här arbetet.

Varför föräldrar tackat nej vet man inte, man hoppas få information i frågan framöver. Familjecentraler och öppna förskolan är en del av att nå föräldrar i de här kategorierna. I öppna förskolans uppdrag ligger att ta kontakt med de som inte svarat på erbjudandet, ringa till dem, men det har varit svårt att nå dem. Tanken är även att få ut information om förskolan via andra aktörer, som Folktandvården och Portalen.

Forskning visar att kulturella aspekter och misstro mot myndigheter kan spela in, liksom att vårdnadshavare är hemma med yngre syskon.

Fakta

Sedan den 1 juli 2023 är svenska kommuner skyldiga att aktivt och återkommande söka upp familjer med barn, från tre års ålder, som inte går i förskolan.

De måste också erbjuda och reservera en förskoleplats, 15 timmar i veckan, för barn med utländsk bakgrund i familjer där föräldrar och barn vistats högst fem år i Sverige. 

Norrköping har sjösatt en modell för det här, som fortfarande utvecklas.

Broschyren som skickats ut i Norrköping är på svenska, med något inslag av engelska, då det är svårt att veta vilket språk som talas i familjen. Broschyren går att läsa på exempelvis somaliska och arabiska på kommunens hemsida, något BVC eller öppen förskola kan informera om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!