Som Folkbladet tidigare har rapporterat har flera miljoner kronor gått upp i rök efter att pensionärer i Norrköping och Söderköping tecknat obligationer på rekommendation av en finansiell rådgivare i Norrköping.
Fyra av pensionärerna har bildat en grupp för att hjälpa varandra att få tillbaka de förlorade pengarna. De har bland annat köpt obligationer för stora belopp i Sickla Strand Holding, ett fastighetsbolag i Stockholm som senare gick i konkurs.
– Bland oss fyra är det pengar som har försvunnit som skulle ha varit för hela ålderdomen. Det var pensionspengar som skulle räcka livet ut, säger en av pensionärerna.
En av de andra medlemmarna i gruppen, en Norrköpingsbo i 75-årsåldern, köpte Sickla Strand-obligationer för 510 000 kronor på rekommendation av rådgivaren.
– En fredag i början på 2015 ringer han och säger "nu ska vi tjäna pengar". Jag åkte ner till honom på måndagen. Då började han berätta om Sickla i Stockholm.
Enligt Norrköpingsbon var det bråttom att bestämma sig. Han var först inte så intresserad, men lät sig övertalas att låna ut en halv miljon från sitt pensionskapital till bolaget. Pengarna skulle användas till renoveringen av en anrik fastighet från 1700-talet. Rådgivaren hade berättat att byggherren var miljardär.
Norrköpingsbon medger att han har varit naiv. Rådgivaren övertalade honom även att investera 300 000 kronor i Barents Center, ett miljardprojekt i Haparanda som blev ett fiasko.
Har du förlorat alla pengar du investerat, 810 000 kronor?
– Ja, som det ser ut nu. Jag har lite sparpengar kvar, så jag klarar mig uppskattningsvis i två eller två och ett halvt år. Sedan är jag bankrutt.
Är du den som har förlorat mest pengar?
– Nej, det är jag inte, säger han och uppger att det finns andra äldre Norrköpingsbor som har förlorat miljonbelopp.
En Åbybo tecknade obligationer i Sickla Strand, på rekommendation av rådgivaren, 2014.
– Jag är alltid försiktig med mina placeringar, men i Sickla Strand fick jag information om en bra säkerhet i form av ett pantbrev, säger Åbybon.
Säkerheten tycks dock inte ha existerat. Sju år senare har Åbybon förlorat stora belopp på affären.
Han hävdar att rådgivaren inte ens har tillstånd att handha värdepapper.
– Han är försäkringsrådgivare. Han får inte hålla på med fastighetsobligationer och företagsobligationer.
Åbybon har nyligen polisanmält både rådgivaren och ett värdepappersbolag som varit involverat i affären.
– Rådgivaren är bara en liten bricka i ett större spel.
Flera av de andra drabbade i Norrköping och Söderköping har också gjort polisanmälningar, men polisen har inte gått vidare med deras fall, vilket förvånar Åbybon.
– Jag tycker att det är märkligt att polisen har lagt ner utredningen för deras del.
Enligt affärstidningen Realtid reste det aktuella värdepappersbolaget under ett par års tid obligationer om flera hundra miljoner kronor till olika bolag i en koncern. Majoriteten av bolagen i koncernen har nu begärts i konkurs.
Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen har inlett utredningar kring affärerna. Enligt Realtid anhölls en av huvudpersonerna i obligationshärvan i början av juni, misstänkt för bokföringsbrott i flera bolag, men släpptes efter förhör.
Folkbladet har förgäves sökt den finansiella rådgivaren i Norrköping för en kommentar.