Större cancerrisk för unga solariebesökare
NORRKÖPINGPersoner mellan 18 och 36 år som solar i solarium löper åtta gånger större risk att drabbas av elakartad hudcancer, malignt melanom. Strålskyddsinstitutet rekommenderar solarieägare att inte låta yngre personer än 18 år sola. Ändå släppte tre av fyra solarieägare i Norrköping in Sara, 13 år och Simona, 15 år. - Yngre utsätter sig för en större risk, säger Johan Westerdahl, kirurg och forskare vid Lunds Universitetssjukhus.
På Salong Törnrosa var det inte några problem för Sara Övinge och Simona Bonfiglioli att köpa solarietid. I brist på andra fick de solarier med så kallade superstarka solrör. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Där har man jämfört patienter som har hudcancer med slumpmässigt utvalda personer ur befolkningen med motsvarande livssituation men utan någon sjukdom.
- Kontentan av studien visar att solariesolning är en riskfaktor. Och risken att få malignt melanom är störst hos personer yngre än 36 år, berättar Johan Westerdahl, kirurg och en av forskarna bakom studien.
<b>UVB-strålning varnar</b>
Solariesolning ökade i popularitet på 1980-talet. Det var i samband med att man tog bort en viss sorts strålning från ljusrören, UVB, som det ansågs mer eller mindre riskfritt att sola. Idag innehåller ljusrören bara UVA-strålning och det är här faran ligger enligt Johan Westerdahl.
- UVB-strålningen finns också i solen och det är den som gör att vi bränner oss. Den är som en sorts varning där kroppen reagerar med att bränna sig och vi vet att nu har det blivit för mycket. Utan UVB-strålningen bränner vi oss inte och märker inte när kroppen har fått för mycket strålning, förklarar han.
Enligt en rekommendation från Strålskyddsinstitutet, SSI, skall yngre än 18 år avstå från att sola.
- Vi anser att risken att drabbas av någon sjukdom är alldeles för stor om man är under 18 år. Rekommendationen är mycket stark till dem som äger och säljer solariesolning, säger Ulf Wester strålskyddsinspektör vid Strålskyddsinstitutet i Stockholm, SSI.
<b>Chockad</b>
Forskarna vid Lunds Universitetssjukhus har i studien bara undersökt personer över 18 år och Johan Westerdahl blir chockad över att personer under den angivna åldersgränsen får köpa solarietider.
- Cancerrisken är mycket större hos de som är unga och ändå har vi bara tittat på dem som är mellan 18 och 36 år, konstaterar han.
Folkbladet tog med sig Sara Övinge, 13 år, och Simona Bonfiglioli, 15 år, till fyra av Norrköpings ställen där det går att sola i solarium. Det var bara S.A.T.S som vägrade att släppa in tjejerna.
<b>Målsmans tillstånd</b>
- Det är 18-årsgräns eller krävs målsmans tillstånd, blev det raka men korta svaret på S.A.T.S vid Nya Torget i Norrköping.
Centralbadet i Norrköping var det enda bland de andra ställena som frågade efter åldern. Men efter att ha uppgivit sin ålder fick flickornas köpa solarietid utan några direktiv. Vid Salong Törnrosa och Sol & Motion ifrågasattes inte flickornas ålder.
- Det är i högsta grad tråkigt, seriösa solarieägare bör ju vara angelägna om att upprätthålla den här gränsen. Men det är uppenbarligen så att det står illa till med hur åtskilliga solarie-ägare ser på och driver sin verksamhet, konstaterar Ulf Westerdahl.
<b>Kommuner granskar</b>
Flera kommuner i landet har tagit över granskningen av solarier, men i Norrköping ligger det fortfarande på Strålskyddsinstitutet och de rycker inte ut förrän en olycka sker.
- Ofta är det så att det i städer där kommunen inte övervakar verksamheten där har man både för starka ljusrör och dåligt skött verksamhet. Jag tycker att det vore en fördel om man i kommunen tog sig an solarierna, säger Ulf Wester.
Men åldersgräns på solarier är det bara riksdagen som kan besluta om. Idag är det upp till solarieägarna vem som kommer in och får sola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!