"Storm i ett vattenglas"
NORRKÖPING: Ett nytt gift har godkänts av kemikalieinspektionen för besprutning av jordgubbar. Det heter Signum och är effektivt mot svampsjukdomen läderröta. Giftet får sprutas på bären ända fram till tre dagar före plockning.
Solen och värmen har satt extra fart på produktionen. Tusentals liter jordgubbar levereras varje dag från Ringstad gård.
Foto:
Per Aronsson på Lundby jordgubbsodling drabbades av läderröta en gång för många år sedan.
- Då använde vi ett gift som var väldigt effektivt, men det förbjöds senare. Det här nya har jag inte läst så mycket om än, men dom som godkänt det, vet säkert vad dom gör, säger han.
Läderröta orsakas av en svamp som finns i jorden. Både blommor och mogna bär kan drabbas. Angripna bär blir missfärgade och får en bitter smak.
Ofarligt att äta bären
När nyheten om det nya giftet spreds i media i går, påstods det att jordgubbar som sprutas med det nya giftet, kan ge fosterskador.
- Det har blivit en storm i ett vattenglas, säger Magnus Engstedt från intresseorganisationen Svenska Jordgubbar. Giftet har testats och hamnat i klass tre, vilken är den ofarligaste klassen. Alla gifter som hamnar där blir godkända. Giftmängden i de mogna bären är så liten att den inte är mätbar.
- Jag har blivit nedringd av oroliga gravida under förmiddagen, säger Luisa Becedas sakkunnig på kemikalieinspektionen. Det är ingen fara att äta svenska bär som besprutats. Men är man orolig kan man ju alltid skölja dem med vatten.
Svårt helt utan gift
- Om vi använder gift så är det oftast mot ohyra på blommorna. Då hinner giftet brytas ner innan jordgubbarna mognar, säger Magnus Axelsson på Ringstad gård.
Jordgubbsvivel är en vanlig ohyra på jordgubbar. Den lägger sina ägg i den outslagna blomknoppen. Den angripna blomman slår aldrig ut, istället fungerar den som en puppa åt det lilla ägget. En annan vanlig ohyra är Trips, små svarta maskliknande kryp som man ofta ser i maskrosblommor. Om plantorna blir angripna av Trips blir bären torra.
Giftet som används på Ringstad heter pyrethrum, samma som används för bekämning mot flugor inomhus. Men det används sparsamt.
- Det bästa är att inte behöva spruta på ohyra alls, eftersom även de nyttiga krypen dör. Men att låta bli att spruta mot svampsjukdomar är nästan omöjligt.
Det måste gå ett visst antal dagar innan bären får skördas efter besprutningen. Hittills har det kortaste karensen varit sju dagar. Men med det nya giftet, Signum, räcker det med tre.
- Att spruta med gift så nära skörden låter extremt. När vi bekämpar svamp eller insekter mellan plockningarna använder vi Zense, en såpa som är helt uppbyggd på ätbara ingredienser, förklarar Magnus Axelsson.
Men enligt Kemikalieinspektionen och Svenska Jordgubbars intresseorganisation räcker tre dagars karens gott och väl.
- I England är karensen bara 24 timmar, så vi har strängare regler än dom, säger Magnus Engstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!