Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora skillnader på strokevården

Statistik från Riks-Stroke visar att det finns stora skillnader i strokevården i Sverige. I Östergötland vårdades cirka 95 procent av de män och kvinnor som fått stroke, på strokeenhet. Östgötalandstinget är därmed det landsting i Sverige, som vårdar störst andel av sina patienter på strokeenhet.

NORRKÖPING2010-05-11 03:00
Bästa chansen för att överleva en stroke är att vårdas på en strokeenhet. Risken för att bli svårt handikappad minskar också om patienten får vård och rehabilitering på en strokeenhet. Det konstaterar Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet.Stockholm satsar inte
Men trots riktlinjer från Socialstyrelsen, om att inrättandet av strokeenheter har högsta prioritet, så finns det landsting som väljer att inte satsa på strokevården. I Stockholms landsting vårdades under 2008, enligt undersökningen, bara cirka 70 procent av kvinnorna som hade drabbats av stroke, på en strokeenhet.Riksgenomsnittet för Sverige var att 84,9 procent av de strokedrabbade männen och 82,5 procent av kvinnorna fick vård på en strokeenhet.Dödligheten minskar
Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer ska den som drabbas av stroke vårdas vid en strokeenhet. Rekommendationerna omfattar både akut omhändertagande och rehabilitering. Vård vid strokeenhet har visat sig minska både dödligheten, såväl som behovet av hjälp för att klara det dagliga livet, samt behovet av institutionsboende. De positiva effekterna gäller samtliga strokepatienter, oavsett ålder, kön eller omfattning av hjärnskador.30 000 drabbas
Drygt 30 000 personer drabbas varje år av stroke och hälften av dem avlider eller blir svårt handikappade. Under maj månad bedriver Hjärt-Lungfonden en kampanj för att samla in fem miljoner kronor till forskning kring Stroke. Stroke är samlingsnamnet för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke utlöses av hjärt- och kärlsjukdom, oftast åderförfettning.
FOTNOT: Statistiken från Riks-Stroke baseras på cirka 24 000 strokepatienter, som sjukhusen har rapporterat in till kvalitetsregistret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om