Folkbladet har tittat på hur slutbetygen i matematik ser ut i Norrköpings samtliga grundskolor jämfört med resultaten i nationella provet i matematik. Vi har jämfört statistik från och med 2005 till och med 2010 och man kan konstatera att Norrköpingsskolorna, såväl kommunala från friskolor, avviker betydligt mer mellan resultaten i det nationella provet och slutbetyget än exempelvis grannkommunen Linköping.
Just 2010 utmärkte sig friskolan Vittra Röda stan i Norrköping. Där fick nästan 77 procent av eleverna högre slutbetyg än betyget de fick i nationella provet. Näst högst höjning stod Söderporten (Hagebyskolan) för: Där fick 61 procent av eleverna högre slutbetyg än i nationella provet. I hela Sverige var denna siffra 26 procent och för Linköpings del 21 procent.
Höjs oftare från IG till GEnligt Skolverket finns en generell förklaring till varför skolor höjer slutbetygen väsentligt jämfört med resultaten i de nationella proven. Förklaringen är att skolor med större andel underkända elever på det nationella provet oftare tenderar att höja slutbetyget till G. Såväl Vittra Röda stan som Söderporten hade en stor andel underkända elever på det nationella provet i matematik 2010.
- Att få Godkänt som slutbetyg är viktigt för att komma in på gymnasiet. De som får IG på provet får i högre grad G i slutbetyg jämfört hur stor andel som höjs från G till VG eller MVG, säger Jonas Sandqvist, undervisningsråd på Skolverkets enhet för resultatutvärdering.
- Om det är rimligt eller bra är en annan fråga. Norrköping har generellt hög avvikelse, framför allt när det gäller matte. Där har de också hög andel som får IG på provet, ser jag, säger Jonas Sandqvist.
Otillräckliga kunskaperFÖ: Men att höja från IG till G bara för att eleverna ska bli behöriga till gymnasiet, är inte det att vara "dumsnäll" mot eleverna?
- Det är ju väldigt uppmärksammat att vi har en stor skara elever som inte klarar gymnasiet. En förklaring är att de inte har tillräckligt med kunskaper med sig från grundskolan, säger Jonas Sandqvist.
Han tror inte mycket på förklaringen att eleverna efter provresultatet skulle ha tid att jobba upp kunskaperna för att få ett högre slutbetyg.
- Matten är det prov som görs sist på terminen, runt påsk. Och sedan ska det rättas också, så det ger ont om tid för att jobba upp resultaten, säger Jonas Sandqvist.
Folkbladet sökte under måndagen rektorerna för såväl Vittra Röda stan som Söderporten. Vittras rektor uppgav att hon inte hade tid att svara på några frågor under måndagen.