Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora insatser krävs för att minska drogmissbruk

NORRKÖPING
"Missbrukssituationen i Linköping och Norrköping är allvarlig. Båda kommunerna beskriver en ökning av missbruket bland ungdomar och i Norrköping har heroinet fått fäste bland vissa grupper. Länsstyrelsen ser med oro på denna utveckling och det krävs stora insatser, både förebyggande och behandlande, för att minska omfattningen av missbruket samt förhindra att fler börjar använda droger. Särskilt krävs insatser gentemot barn och ungdomar."

Norrköping2001-11-21 00:00
Citatet är hämtat från en rapport från länsstyrelsen om missbrukarvården i fyra kommuner. Länsstyrelsens sociala enhet har granskat Norrköping, Söderköping, Linköping och Åtvidaberg. I Norrköping är det södra delen med Hageby och Navestad som studerats.
I de två större städerna ökar missbruket mest bland ungdomar mellan 15 och 20 år. Norrköping har av tradition ett tyngre missbruk än Linköping.
I Åtvidaberg och Söderköping är inte missbrukssituationen alarmerande.

<b>Personalbrist</b>
I Linköping och Norrköping finns ständiga vakanser på socialsekreterartjänsterna. Det är svårt att rekrytera kompetent personal.
I södra distriktet i Norrköping beslutades om personalförstärkning med 18 tjänster i fjol. Tjänsterna motsvarar det antal som tidigare sparats in. Personalläget är fortfarande besvärligt med stor personalomsättning. I Hageby har fem tjänster varit vakanta under flera år.
I Norrköping fungerar inte samarbetet mellan socialnämnden och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden. Senare nämnd svarar för ekonomiskt bistånd.
Länsstyrelsen ser kritiken som allvarlig och påtalar att det är angeläget lösa samarbetsproblemen. Båda verksamheterna måste fungera på ett bra sätt för klienter och anställdas skull.

<b>Boendebrist</b>
I Norrköping saknas boende för äldre, dementa missbrukare och missbrukare med andra medicinska handikapp. Vidare saknas boende för yngre personer som förutom missbruket har utvecklat psykisk sjukdom. Det är ont om vårdalternativ för unga heroinmissbrukare. I övrigt är det gott om öppenvårdsalternativ. Personer med missbruksproblem har små möjligheter få lägenhet på den öppna marknaden. .
Länsstyrelsen är kritisk till kommunernas sätt att konsekvent i första hand erbjuda öppenvård till alla som söker hjälp för missbruksproblem. En individuell bedömning måste alltid ske. Insatsen ska anpassas till den enskildes behov och sociala situation.

<b>Äldre glöms</b>
Norrköping har en utförlig verksamhetsplan och policydokument för verksamheten. I planen anges att insatser i öppenvård ska erbjudas i första hand. Länsstyrelsen påtalar att detta restriktiva förhållningssätt till placeringar kan innebära att den enskilde inte får det stöd och den hjälp som behövs för att lagstiftningens krav ska uppfyllas.
Socialnämndens politiker har i Linköping sagt att man i första hand ska arbeta med unga narkotikamissbrukare under 25 år och i Norrköping att unga missbrukare upp till 30 år ska prioriteras.
Länsstyrelsen har inga andra uppfattningar om prioriteringar av unga men framhåller att det kan ge konsekvenser för andra åldersgrupper. I det långa perspektivet torde det vara lönsamt att socialnämnderna satsar även på andra åldersgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om