Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stora brister på Lindöskolan

NORRKÖPING
Arbetsmiljön på Lindöskolan har stora brister.
Trångboddheten är stor. Provisoriska lösningar med paviljonger och baracker har blivit permanenta.
Flera hus har fuktskador.

Örjan Karlsson jobbar med att förbättra det klassrum som utrymts. Peter Norrbohm tittar på.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Örjan Karlsson jobbar med att förbättra det klassrum som utrymts. Peter Norrbohm tittar på. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-30 00:00
Ständiga renoveringar pågår för att lindra verkningarna av möglet.
- Vi är enormt trångbodda, säger rektor Peter Norrbohm. Skolan har växt rejält sedan den byggdes 1931. Två paviljonger tillkom på 60-talet som tillfälliga lösningar. De har blivit permanenta.
På 90-talet måste skolan fylla tillgängliga utrymmen med baracker. En av de senaste ligger på skolans fotbollsplan.
Även barackerna har blivit mer eller mindre permanentade. De är egentligen evakueringsbaracker att använda under ombyggnad av andra utrymmen.

<b>För små lokaler</b>
- Vårt stora problem är att lokalerna inte är anpassade för så mycket barn. Gymnastiksalen är 5,5 meter bred och 14 meter lång. Det blir omöjligt att ha vettig gymnastik i den trånga lokalen.
- I matsalen har vi fem matlag. Barnen har endast en kvart på sig att äta. Egentligen är tiden 20 minuter men det tar tid att komma på plats och att utrymma för nästa matlag.
100 barn och lärare måste äta i en sal där det finns plats för 70, enligt Föräldrarådets uppfattning.
Skolan har dåligt med grupprum. Eleverna får gå till Lindö gård 500 meter bort. De måste klä på sig innan de går dit. En del elever blir upprymda under promenaden och har svårt att koncentrera sig då de kommer in i huset.

<b>Fuktproblem</b>
Norrbohm kom till Lindöskolan för 2,5 år sedan.
- Redan då fanns fuktproblemen. I en paviljong hade en del åtgärdats. Men det hade inte blivit bra, fukten fanns syllarna som bär upp huset. I flera baracker fanns läckage.
Under vårterminen blev problemen mer akuta. En sanering inleddes. I augusti skedde besiktning. Arbetet var klart men allt var inte i ordning.
Ett par veckor efter besiktningen började problemen igen på allvar med fukt i väggar och under taken.
Särskilt besvärligt verkar det ha varit i klassrummet för 3 B i en barack. Eleverna blev trötta, några fick eksemliknande utslag.
- Jag bestämde mig för att stänga klassrummet, säger Peter Norrbohm. Eleverna måste flytta mellan olika lokaler. De börjar med ett par timmar i matsalen innan lunchen serveras och får därefter leta sig fram till för tillfället tomma lokaler i skolan.
Barnen har fått väskor att ha sina grejer i. De släpar väskorna med sig mellan olika rum.
Stängningen av klassrummet skedde i mitten av oktober. Nu pågår en sanering av lokalen.
Meningen är att klassen flyttar tillbaka efter höstlovet.
Sedan skade två mest fuktskadade barackerna bytas ut mot nya under jullovet.
Lindöskolan har i dag 391 elever fördelade på 17 klasser från förskoleklass till årskurs 6. I den gamla skolbyggnaden får endast sex klasser plats.
- Elevantalet fortsätter öka. Vi behöver en ny skola. Det är mycket pressande för eleverna att inte ha en fullgod skola. Det är oerhört pressande för lärarna att organisera undervisningen. Kraven är stora på lärarna som då och då måste flytta från fuktskadade lokaler till nya provisoriska utrymmen.
<B>GÖRAN JOHANSSON</B>

<span class=rub>Borgerligt utspel: Bygg ny skola i Lindö</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
De borgerliga partierna gör ett politiskt utspel:
Vi vill bygga en nya Lindöskola.
- Lindöskolan blir en valfråga för oss i de fyra borgerliga partierna, säger Jörgen Rundgren (m).</span>

Lindöskolan finns inte med i kommunens investeringsplan för de närmaste åren.
- Det är märkligt då skolan sedan 60-talet består av provisorier, säger Margaretha Eriksson (kd).
- Skolan är oerhört trångbodd och de senaste åren har man också fått mögelproblem.

<b>Byggstart 2003</b>
- Nu vill vi inte ta pengar från något av de andra skolprojekten i investeringsplanen, säger Rundgren. I stället låter vi en byggfirma uppföra huset och hyr sedan in oss.
- Bygget går snabbare och vi belastar inte investeringsplanen.
Byggstart kan ske 2003 och skolan kan stå färdig i slutet av året eller i början av 2004.
- Vi behöver nästa år för planering, samråd, beslut och projektering, framhåller Sverker Wadstein (fp).
De fyra borgerliga partierna har redan tittat på tänkbara alternativ för skolans placering. Ett kan vara på fotbollsplanen vid nuvarande skola, ett annat i området där Spar ligger.
- Jag vill antingen bygga ut eller bygga en ny butik, säger Johan Arvidsson som driver Spar i Lindö. Jag kan mycket väl tänka mig att samordna mitt bygge med skolbygget. Det viktiga för mig är att en butik ligger vid Lindövägen. Många handlar på väg hem. Butiken får inte ligga någonstans inne i samhället utan måste vara vid vägen.
Även om nuvarande läge är bra har inte Arvidsson något emot att flytta något närmare Norrköping och ge plats för skolan.

<b>Trött på provisorier</b>
Sten Törnqvist är förälder och med i Föräldrarådet på Lindöskolan.
- Vi har levt med provisorier sedan 60-talet. Nu vill vi ha en hållbar lösning för framtiden. Antalet barn ökar i området, detta framgår klart av kön till förskolan.
- Vi hade en träff med ledande politiker i Norrköping den 16 oktober. Märkligt nog verkade det inte alls känna till problemen med för små lokaler och med mögelskador i barackerna. Det verkar inte ha gått fram.
- Möjligen kan det ha funnit en rädsla hos föräldrarna att klaga. För lösningen kan ha blivit att bussa barnen till andra skolor i Norrköping. Det vill ingen, alla vill ha kvar skolan i Lindö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om