Anmälningar till socialtjänsten om barn som utsätts för misshandel och övergrepp, eller lever med våld och missbruk i familjen utreds alldeles för långsamt. Inte heller tas tillräcklig hänsyn till barnperspektivet i ärenden som gäller barn där det föreligger misstanke om övergrepp, eller barn i familjehem. Det konstaterar Socialstyrelsen efter en omfattande tillsyn mot barn- och ungdomsvården i Norrköping.
-?Socialstyrelsen har de senaste åren tagit emot flera klagomål gällande socialtjänstens handläggning av barnärenden i Norrköping. Dessa klagomål ligger till grund för tillsynen, säger Per Håkan Nordström, inspektör vid Socialstyrelsens tillsynsmyndighet i Jönköping.
"Konsekvenser"Bland annat har Socialstyrelsen granskat 18 anmälningar rörande barn som riskerar att fara illa. Anmälningarna kom från skola, förskola, polis, sjukvård och anhöriga.
I 14 fall gjordes förhandsbedömningar inom två veckor, men i fyra fall dröjde det upp till fem veckor.
- I flera fall där man tagit beslut om att inte inleda utredning saknades dessutom ett resonemang om vad det kunde få för konsekvenser för barnet, istället utgick man från de vuxnas situation och synpunkter, säger Per Håkan Nordström.
Skarp kritikSocialstyrelsen riktade också skarp kritik mot socialtjänsten beträffande översynen av familjehemsplaceringar. I flera fall hade barn placerats i hem utan att familjernas lämplighet utretts. Flera placeringar hade heller inte följts upp.
För drygt ett år sedan vann Therese Söderholm över socialnämnden i förvaltningsrätten, beträffande vårdnaden om hennes dotter. Förvaltningsrättens dom var tydlig - socialnämndens utredning höll inte måttet. Rätten ansåg inte heller att det fanns skäl att omhänderta Thereses dotter.
Trots detta placerades hennes son i familjehem. Hur ärendet skötts av socialtjänsten är obegripligt, enligt Therese Söderholm.
- De beslutade om engångsumgänge. Det kan alltså dröja flera månader mellan umgängestillfällena. Jag tackade nej till för min sons skull eftersom jag inte tror han skulle må bra av det. Där tar man ingen hänsyn till barnperspektivet, säger hon.
Allvarlig kritikThomas Leijon, chef för socialkontoret i Norrköping, anser att Socialtjänstens kritik är allvarlig.
- Beslutet kom idag, och jag måste få en chans att sätta mig in i vad de kommit fram till. Men vi ser allvarligt på kritiken, och kommer göra vad vi kan för att rätta till bristerna, säger han.
Socialnämnden ska redovisa vidtagna åtgärder till Socialstyrelsen senast den 30 april, annars riskerar kommunen vite.