På 80-talet var Norrköpings kommun känd för att ha hög personaltäthet inom förskolan. Men det var då det. Efter en omorganisation 1993 blev det mer glest mellan förskollärarna och idag är barngrupperna bland de största i Sverige.
Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. I Norrköpings kommun översteg under fjolåret hela 73 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det är betydligt högre än rikssnittet som ligger på 55 procent. Mellan 2021 och 2022 har andelen grupper med för många barn vuxit från 43 till 73 procent. Enligt förtroendevalda i fackförbundet Sveriges Lärare i Norrköping beror den stora ökningen på att kommunen tidigare rapporterat på ett felaktigt sätt. Dagen siffror stämmer bättre överens med verkligheten.
– Här är vi ofta grupper på 16-18 barn i de yngre åldrarna och 20-24 barn i de äldre åldrarna. Barngrupper enligt rekommendationerna har vi inte haft på jättemånga år, säger Eva Johansson, förskollärare och förtroendevald.
De stora barngrupperna bidrar till en stressig miljö för personalen och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning.
– Blir någon av oss sjuk blir det väldigt stressande, och får vi inte in vikarie så blir det jättetungt, säger Eva Johansson.
Hur påverkar det barnen?
– De blir ju upp och ner. Det kan bli att de sätter sig på tvären och inte vill det vi vill. Men är vi lugna så blir de lugna.
Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek. Det tycker även Norrköpings förtroendevalda vore bra.
– Det finns ju rekommendationer från Skolverket men Norrköpings kommun följer inte dem, säger Anna-Lena Nilsson Björk.
– Det är alldeles för högt och Norrköping kommer att fortsätta ligga högt. Det är pengar det handlar om och kommunen kommer att fortsätta trycka in fler barn för det är där man tjänar pengarna.
– Med en lagstiftning skulle arbetsmiljön för oss förbättras. Skulle vi ha färre barn skulle vi kunna göra mer med dem och det skulle inte påverka så mycket om någon i personalen blir sjuk, säger Eva Johansson.
Det finns också en oro över att barngrupperna kommer att bli ännu större nästa år då fem förskolor ska läggas ner i Norrköping.
– Förskolorna som läggs ner har ju fulla barngrupper. Var ska de få plats? Får de plats?
– Det är pengarna som styr, och vi är inte glada åt det, säger Eva Johansson.
Samtidigt säger kommunen att det finns tomma platser, hur hänger det ihop?
– Det är i vissa området i stan där det blivit färre barn, men sen är det områden, framför allt i ytterområden där det byggts nytt, som har fått fler barn. Svärtinge är ett exempel där det är helt fullt, säger Anna-Lena Nilsson Björk.
Från den 1 juli i år är det lagkrav på att kommunen ska kontakta alla föräldrar med barn som är över tre år och erbjuda de barn som inte har en förskoleplats en plats i förskolan, på 15 timmar.
– Det kan ju också göra att det blir ännu större barngrupper, om det är flera av dem som vill in på förskolan, säger Eva Johansson.