Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stor utmaning få ihop klasser

Antalet nyanlända gymnasieelever har tredubblats på två år.– Det är egentligen fullt här för länge sedan, säger gymnasiechefen på Kungsgårdsgymnasiet Kerstin Sanner men som ändå är nöjd med skolans arbete.

NORRKÖPING2014-02-06 09:02

Höstterminen 2011 infördes språkintroduktion – ett av fem introduktionsprogram – i den nya gymnasieskolan. Då gick 80 elever, mellan 16 och 20 år, som nyligen anlänt till Sverige på Kungsgårdsgymnasiet. Sedan dess har utbildningen växt. Rejält. Bara under förra läsåret började cirka 120 nyanlända på Kungsgård. Den största gruppen kommer från Syrien och Somalia men här går även en hel del pojkar från Afghanistan och från många olika länder och språkområden.

Idag går runt 200 ungdomar här för att lära sig svenska. Cirka 50 ungdomar, som kommit lite längre med svenskan läser språkintroduktion på Ebersteinska gymnasiet.

– Det har varit en stor utmaning att få ihop det men jag tycker att vi har lyckats bra, trots förutsättningarna. Sedan kan det ju alltid bli bättre, säger Kerstin Sanner, rektor/gymnasiechef på Kungsgårdsgymnasiet.

Spännvidd

Den största utmaningen, enligt Sanner, har varit att sätta ihop klasserna eftersom spännvidden är så stor. Vissa ungdomar har elvaårig skolbakgrund från hemlandet medan andra är analfabeter, har aldrig gått i skolan.

– Det enda som förenar dem ibland är att de är nyanlända. När de kommer hit vill de integreras med svenskar direkt i vanliga skolklasser, vilket varken skollagen eller svenskkunskaperna tillåter. Det där är jätteknepigt, säger Kerstin Sanner.

Skolan försöker dock vara så flexibel som möjligt och se till varje individ.

– Men eftersom det är så pass många så är det svårt med individanpassning. Det blir därför att vi jobbar mycket på gruppnivå, säger Kerstin Sanner.

Lärarbrist

Ett problem har varit att hitta lärare i svenska som andra språk.

– Det visade sig vara en bristvara, säger Kerstin Sanner men tillägger att skolan ändå har rekryterat sex lärare under hösten. Alla har inte behörighet men har undervisningserfarenhet och brinner för det här jobbet.

Läs mer i torsdagens pappers- eller e-tidning.

Fakta: Språkintroduktion

Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har anlänt till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller annan utbildning.

På språkintroduktion kan eleven också få undervisning i andra grundskole- och gymnasieämnen som eleven behöver för sin fortsatta utbildning.

Utbildningen läggs upp efter att elevens kunskaper validerats, det vill säga att man har tagit reda på vilken nivå av utbildning som passar eleven.

Språkintroduktion är inte sökbar utan individuellt anpassad efter varje enskild elevs behov.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om